Ιωάννης Β΄ Δούκας
Ιωάννης Β΄ Άγγελος Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Β΄ Άγγελος Δούκας (Ελληνικά)
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1318
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕιρήνη Παλαιολογίνα (1315–1318)
ΓονείςΚωνσταντίνος Δούκας
ΟικογένειαΚομνηνοδούκες

Ο Ιωάννης Β΄ Δούκας Άγγελος ήταν ο τελευταίος άρχων της Θεσσαλίας, σεβαστοκράτωρ, από τον Οίκο των Αγγέλων, από τον κλάδο της Ηπείρου (των Κομνηνοδουκών). Προτιμούσε τα επίθετα των προγόνων του Κομνηνών και Δουκών.

Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Δούκα Αγγέλου άρχοντα της Θεσσαλίας και της Άννας Ευαγιόνισσας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, όταν αυτός απεβίωσε το 1303.

Παντρεύτηκε την Ειρήνη Παλαιολογίνα, νόθη κόρη του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Απεβίωσε άτεκνος το 1318. Ως αποτέλεσμα, η Θεσσαλία περιέπεσε σε αναρχία, της οποίας επωφελήθηκαν οι Καταλανοί για να καταλάβουν το νότιο τμήμα της, ιδρύοντας το Δουκάτο των Νέων Πατρών (Υπάτης). Στην υπόλοιπη χώρα επικράτησαν αυτόνομοι ηγεμόνες, όπως ο Στέφανος Γαβριηλόπουλος και η οικογένεια των Μαλιασηνών.

Πηγές


Ιωάννης Β΄ Δούκας
Θάνατος: 1318
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κωνσταντίνος Δούκας
Κυβερνήτης της Θεσσαλίας
1303 - 1318
Διαμελισμός της Θεσσαλίας.
Ίδρυση του Δουκάτου Νέων Πατρών
από την Καταλανική ΕταιρείαΚατηγορίες: Οίκος των Αγγέλων | Κυβερνήτες της μεσαιωνικής Θεσσαλίας | Υπάτη | Βυζαντινοί του 14ου αιώνα | Σεβαστοκράτορες


Ημερομηνια: 28.03.2021 09:45:45 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.