Ισμηνίας (4ος αιώνας π.Χ.)Ισμηνίας
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΘήβες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός

Ο Ισμηνίας ήταν Αρχαίος Θηβαίος πολιτικός του 4ου αιώνα π.Χ., ηγέτης της θηβαϊκής δημοκρατικής εταιρίας.

Ανήλθε στην εξουσία το 403 π.Χ., δηλαδή έναν χρόνο μετά το πέρας του Πελοποννησιακού Πολέμου και συνέχισε μια κατά της Σπάρτης πολιτική, υποδεχόμενος, μεταξύ άλλων, Αθηναίους εξορισθέντες από τους Τριάκοντα Τυράννους. Το 382 π.Χ., οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν την Θήβα, συνέλαβαν αιχμάλωτο τον Ισμηνία και τον εκτέλεσαν για μηδισμό[1]. Ο Πλάτων αναφέρει εντός του έργου του υπό τον τίτλο Μένων[2] πως ο Ισμηνίας απέκτησε την περιουσία του μέσω περσικής δωρεάς. Το 2008, η Μονίκ Καντό-Σπερμπέρ ανέφερε πως επρόκειτο για χρήματα προερχόμενα από την Περσία με σκοπό την εξασθένηση της Σπάρτης. Στο έργο του υπό τον τίτλο Πολιτεία[3], ο Πλάτων αναφέρει πως από τον Ισμηνία προήλθε το παρακάτω γνωμικό, σύμφωνα με το οποίο « είναι δίκαιο να κάνεις καλό στους φίλους σου και κακό στους εχθρούς σου ».

Παραπομπές


  1. Xénophon, Histoire grecque, V, 2.10
  2. 90a
  3. Πλάτων, Πολιτεία [διαδικτυακή ανάγνωση ] (Livre I, 336a)

Πηγές

Κατηγορίες: Αρχαίοι Θηβαίοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 11:31:46 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.