Ιουστίνος (ιστορικός)Ιουστίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας (περίπου)
Θάνατος2ος αιώνας (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοEpitome of the Philippic History of Pompeius Trogus
 Σχετικά πολυμέσα

Ο ιστορικός Ιουστίνος είναι ο συγγραφέας της Επιτομής των Φιλιππικών Ιστοριών, που συνέγραψε ο Πομπήιος Τρόγος.

Πίνακας περιεχομένων

Η ταυτότητα του συγγραφέα


Το όνομά του είναι γνωστό από δύο μόνο χειρόγραφους κώδικες της Επιτομής,[1] τον Laurentinus 66,21, όπου προστίθεται και το όνομα Marcus, και τον Vaticanus latinus 1860. Το όνομα που εμφανίζεται είναι Iunian(i)us Iustinus. Και τα δύο ονόματα είναι επώνυμα.
Από πολύ νωρίς ο Ιουστίνος ταυτίστηκε, λανθασμένα, από έναν χρονικογράφο του Μεσαίωνα, τον Martinus Oppaviensis (†1278) και μερικούς άλλους, με τον χριστιανό απολογητή και μάρτυρα Ιουστίνο (†165). Η ταύτιση αυτή βασίζεται μόνο στην ομοιότητα ενός των ονομάτων του συγγραφέα της Επιτομής.

Οι ελληνικές εκδόσεις της Επιτομής


22 εκ.: [16]+382 σελ.

21 εκ.:[8]+621+[1]+34 σελ.

Υποσημειώσεις


  1. Ο Ιουστίνος πουθενά δεν κατονομάζει την εργασία του ως επιτομή ή σύντμηση, αλλά ούτε και οι μετέπειτα συγγραφείς που παραπέμπουν σ' αυτόν. Ο Αυγουστίνος μόνο δηλώνει ότι ο Ιουστίνος έγραψε μια ιστορία ακολουθώντας τον Τρόγο και ο Ορόσιος τον χαρακτηρίζει ως breviator.
  2. Πρόκειται για τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου (σελ. 308-364).
  3. Η Χριστιανική Διδασκαλία που προστέθηκε στο έντυπο (σσ. 365-382) οφείλεται σε πρωτοβουλία του ιερέα τότε Μιχαήλ Μήτρου από τα Γιάννενα, φίλο του Ιωάννη Μάκολα .
  4. Ο απειρογράφος της Ρουμουνίας είναι ο Δημήτριος-Δανιήλ Φιλιππίδης. Ο Φιλιππίδης έχει προσθέσει στη μετάφρασή του μακρές σημειώσεις, όπου και κρίσεις για την κατάσταση της ελληνικής παιδείας. Στις σελίδες 321-323 π.χ. επιτίθεται εναντίον του Ιγνατίου Σκαλιώρα. Εκτός από την Επιτομή του Ιουστίνου έχει μεταφράσει και την Επιτομή των Ρωμαϊκών Αρχειοθετήθηκε 2017-05-27 στο Wayback Machine. του Φλόρου (1818).

Πηγές

Κατηγορίες: Ρωμαίοι ιστορικοί


Ημερομηνια: 27.03.2021 11:37:39 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.