Ιερά ΣύνοδοςΗ Ιερά Σύνοδος είναι το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο διοίκησης για τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες. Προεδρεύεται από τον προκαθήμενο της περιοχής και αποτελείται από όλους τους επισκόπους που είναι κανονικά μέλη, στα οποία ο προκαθήμενος λογοδοτεί. Ο όρος "Ιερά Σύνοδος" ή και "Διαρκής Ιερά Σύνοδος" χρησιμοποιείται ως επίσημο όνομα για τον ίδιο τον οργανισμό, ενώ ο όρος "σύνοδος" συχνά αναφέρεται σε μια κάποια συγκεκριμένη συνεδρίαση του οργάνου αυτού[1].

Όλες οι αυτοκέφαλες και ορισμένες αυτόνομες εκκλησίες έχουν η κάθε μία τη δική της ιερά σύνοδο, και μπορεί επίσης να υπάρχουν τοπικές (συνήθως ονομάζονται Επαρχιακές Σύνοδοι), ειδικά αν μια συγκεκριμένη εκκλησία απλώνεται εδαφικά σε μεγάλη έκταση. Η ιδιότητα του μέλους της Ιεράς Συνόδου καθορίζεται από τις παραδόσεις και τα κανονικά έγγραφα μιας συγκεκριμένης εκκλησίας. Σε ορισμένες εκκλησίες όλοι οι επίσκοποι που φέρουν την ονομασία του μητροπολίτη θεωρούνται μέλη (π.χ. στην Εκκλησία της Αντιόχειας), ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όλοι οι ενεργοί επίσκοποι, είτε με γεωγραφική επισκοπή είτε όχι, θεωρούνται μέλη (π.χ. στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ και Καναδά με κάποιες ενορίες στην Αυστραλία).

Η Ιερά Σύνοδος είναι διαφορετικό όργανο από την Οικουμενική Σύνοδο και την Πατριαρχική Σύνοδο.

Παραπομπές


  1. Μπουγας, Ιωαννης Π (19 Σεπτεμβρίου 2019). «ENOTHTA: Διαρκής Ιερά Σύνοδος.Εκκλησιαστικές φωτογραφίες του 20ου αιώνος. ανάρτηση 37η» . ENOTHTA. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019. 

Πηγή

Κατηγορίες: Ορθοδοξία


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:17:47 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.