Θεόδωρος ΆγγελοςΘεόδωρος Άγγελος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1299
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Α΄ Δούκας
ΟικογένειαΚομνηνοδούκες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣεβαστοκράτωρ
ηγεμόνας (1289–1299)

Ο Θεόδωρος Άγγελος ήταν συνηγεμόνας της Θεσσαλίας από περίπου το 1289 έως τον θάνατό του προς το 1299.

Ο Θεόδωρος ήταν τρίτος υιός του Ιωάννη Α΄ Δούκα, ηγεμόνα της Θεσσαλίας μέσω της συζύγου του, η οποία είναι μόνο γνωστή με το μοναστικό όνομα της, Υπομονή.[1][2] Όταν ο Ιωάννης απεβίωσε το 1289 (ή λίγο νωρίτερα), τον διαδέχτηκε ο μεγαλύτερος αδερφός του Θεόδωρου, Κωνσταντίνος, ωστόσο ο Θεόδωρος ηγεμόνευσε από κοινού με τον αδερφό του. Αρχικώς, οι δύο αδερφοί βρίσκονταν υπό την κηδεμονία της θείας τους Άννας Παλαιολογίνας Καντακουζηνής, καθώς ήσαν ανήλικοι.[3] Έχοντας λάβει τον τίτλο του Σεβαστοκράτωρα το 1295, ο Θεόδωρος σχεδιαζόταν να παντρευτεί την Αρμένια πριγκίπισσα Θεοφανώ, ωστόσο το σχέδιο αυτό απέτυχε.[2] Ηττήθηκε σε μάχη από τον Βυζαντινό στρατηγό Μιχαήλ Δούκα Γλαβά Ταρχανειώτη, και πέθανε περί το 1299.[2]

Παραπομπές


  1. Polemis 1968, σελ. 97.
  2. 2,0 2,1 2,2 PLP, 195. ῎Αγγελος Θεόδωρος.
  3. PLP, 195. ῎Αγγελος Θεόδωρος; 212. <῎Αγγελος>, Κωνσταντῖνος ∆ούκας.

Πηγές


Θεόδωρος Άγγελος
Θάνατος: 1299
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννης Α΄ Δούκας
Κυβερνήτης της Θεσσαλίας
1289 - 1299
Με τον αδελφό του : Κωνσταντίνο Δούκα
1289 - 1299
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Δούκας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodore Angelos της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Κυβερνήτες της μεσαιωνικής Θεσσαλίας | Βυζαντινοί του 13ου αιώνα | Οίκος των Αγγέλων | Σεβαστοκράτορες | Μονάρχες του 13ου αιώνα στην Ευρώπη | Υπάτη


Ημερομηνια: 28.03.2021 02:22:49 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.