Θεσσαλονίκη της ΜακεδονίαςΓια άλλες χρήσεις, δείτε: Θεσσαλονίκη (αποσαφήνιση).
Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση352 π.Χ.
Θάνατος295 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάσσανδρος
ΤέκναΦίλιππος Δ΄ της Μακεδονίας
Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας
Αντίπατρος Β´ της Μακεδονίας
ΓονείςΦίλιππος Β΄ της Μακεδονίας και Νικησίπολις
ΑδέλφιαΑλέξανδρος ο Μέγας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Ευρώπη της Μακεδονίας (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Κλεοπάτρα της Μακεδονίας (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Κυνάνη (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Κάρανος (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)

Η Θεσσαλονίκη (352 π.Χ. - 295 π.Χ.[1][2]) ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β´ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές.[3][4][5] Ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου. Οι γιοί της ήταν οι Αλέξανδρος Ε´ και Αντίπατρος Β´, και μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου η Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από τον Αντίπατρο κατά τη διάρκεια δυναστικής έριδας με τον αδερφό του.

Ετυμολογία


O βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β´, για να εορτάσει την ημέρα γέννησης της κόρης του, η οποία συνέπιπτε με την νίκη των στρατευμάτων του το 353 π.Χ., μεταξύ του μακεδονικού στρατού και της Θεσσαλικής Συμμαχίας στη σημαντική μάχη του Κρόκιου Πεδίου στη Θεσσαλία εναντίον των Φωκιέων, φέρεται να ονόμασε την νεογέννητη κόρη του "Θεσσαλονίκη", από το Θεσσαλών + Νίκη[6].

Ονομασία της πόλης


Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., και τους πολέμους των διαδόχων που ακολούθησαν, το 315 με 316 π.Χ. ο Κάσσανδρος ίδρυσε νέα πόλη στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, δίνοντας της το όνομα της συζύγου του και ονομάζοντας την Θεσσαλονίκη, γι΄αυτό και λέγεται και Νύμφη του Θερμαΐκού.

Παραπομπές


  1. (Αγγλικά) Daniel Ogden (1999). Polygamy, Prostitutes and Death: The Hellenistic Dynasties . σελ. 36 . ISBN 0-7156-2930-1. 
  2. (Αγγλικά) Elizabeth Donnelly Carney. Women and monarchy in Macedonia. σελ. 155. ISBN 0-8061-3212-4. 
  3. Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδος, viii 7.7
  4. Αθήναιος, Δειπνοσοφισταί, xiii
  5. Παυσανίας, Περιγραφή της Ελλάδος, ix. 7.3
  6. Ετυμολογία και μορφές του ονόματος (Θεσσαλονίκη)Κατηγορίες: Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Μακεδονίας | Ελληνίδες Βασίλισσες και Πριγκίπισσες Κλασικής περιόδου | Ιστορία της Θεσσαλονίκης | Αλέξανδρος ο Μέγας


Ημερομηνια: 28.03.2021 01:58:06 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.