Θεσπιές ΒοιωτίαςΑυτό το λήμμα αφορά τον σύγχρονο οικισμό. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Θεσπιές.

Θεσπιές
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑλιάρτου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΒοιωτίας
Υψόμετρο370
Πληθυσμός1.139 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΡημόκαστρο ή Ερημόκαστρο

Οι Θεσπιές είναι χωριό του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων[1] του Νομού Βοιωτίας, ενώ έως το 2010 υπήρξε έδρα του τέως Δήμου Θεσπιέων. Με τα χωριά Άσκρη, Λεοντάρι, Νεοχώρι και Μαυρομμάτι συναποτελούν τη Δημοτική Ενότητα Θεσπιέων.

Έχουν πληθυσμό 1.139 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Στις Θεσπιές, όπως και σε όλα τα γειτονικά χωριά, στο παρελθόν ομιλούνταν η Αρβανίτικη γλώσσα.

Πίνακας περιεχομένων

Eτυμολογία


Η παλαιότερη ονομασία των Θεσπιών είναι "Ρημόκαστρο" ή "Ερημόκαστρο"[2]. Το χωριό μετονομάστηκε σε Θεσπιές λόγω της θέσης του κοντά στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης.


Η Ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών[3]

Η ιστορία των Θεσπιών ξεκινάει από την αρχαιότητα΄ Για το όνομά της δίνονται δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Θέσπιο, γιο του βασιλιά της Αθήνας, Ερεχθέα, και η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από τη νύμφη Θέσπια, κόρη του ποταμού Ασωπού.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν 'οτι κατοικείται από τη Νεολιθική ως τη Βυζαντινή εποχή.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των Αρχαίων Θεσπιών στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. αφού 700 Θεσπιείς με αρχηγό το Δημόφιλο πολέμησαν στο πλευρό των Σπαρτιατών και του Λεωνίδα οικειοθελώς, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρέωση όπως με τους Σπαρτιάτες. Η στάση τους αυτή οδήγησε τον Ξέρξη να καταστρέψει την πόλη και οι Θεσπιείς να καταφύγουν στην Πελοπόννησο. Ελάχιστοι γνωρίσουν αυτό το ιστορικό σημείο, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν όλοι οι φορείς να μαθευτεί και να τιμηθούν οι ήρωες. Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αγώνας δρόμου από το άγαλμα του Δημόφιλου ως το άγαλμα των Θεσπιών που υπάρχει στις Θερμοπύλες.

Πολιούχος των Θεσπιών είναι ο άγιος Χαράλαμπος, τον οποίο σέβονται οι κάτοικοι και για τον οποίο υπάρχουν πολλοί θρύλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι την εποχή της πανώλης ο άγιος Χαράλαμπος στάθηκε έξω από το χωριό και το προφύλαξε και δεν αρρώστησε κανείς. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το πηγάδι του. Επίσης προσπάθησαν να χτίσουν την εκκλησία μέσα στο χωριό, αλλά κάθε φορά έβλεπαν την εικόνα στο λόφο και κατάλαβαν ότι το θέλημα του είναι να χτισθεί στο σημείο, που βρίσκεται τώρα. Παλαιότερα στην εκκλησία ζούσε ένας μοναχός και μέχρι τώρα υπάρχει το κελί του.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος.

 

Eτυμολογία


Παραπομπές


  1. «Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων» . 
  2. Πανδέκτης, μετονομασίες
  3. Permisospress (Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016). «"Permissos press": Η Ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών» . "Permissos press". Ανακτήθηκε στις 2021-02-08.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΚατηγορίες: Χωριά του νομού Βοιωτίας | Αρβανιτοχώρια του νομού Βοιωτίας


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:30:14 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.