Θεαγένης ο ΘηβαίοςΘεαγένης ο Θηβαίος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη της Χαιρώνειας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαστρατηγός

Ο Θεαγένης (... - 2 Αυγούστου 338 π.Χ.), έμπειρος στρατηγός της σχολής του Επαμεινώνδα, ήταν ο αρχηγός του στρατού της Θήβας στην μάχη που έγινε στην Χαιρώνεια τον Αύγουστο του 338 π.Χ μεταξύ του Φιλίππου της Μακεδονίας και συνασπισμού δυνάμεων της Νοτίου Ελλάδος.

Στην συγκεκριμένη μάχη πήραν μέρος οι Αθηναίοι υπό τον Στρατοκλή κατέχοντας την αριστερή πτέρυγα ενώ οι Θηβαίοι κατείχαν την τιμητική δεξιά. Στο κέντρο της παράταξης είχαν παραταχθεί Φωκείς, Αχαιοί, Κορίνθιοι και τα λείψανα του στρατού της Λοκρίδας.

Ο Θεαγένης σκοτώθηκε στην συγκεκριμένη μάχη μαζί με χιλιάδες συντρόφους του καθώς και τον περίφημο Ιερό Λόχο της Θήβας.

Πηγές

Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες στρατηγοί | Αρχαίοι Θηβαίοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:20:46 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.