Θεάγης (διάλογος)Θεάγης (διάλογος)
ΣυγγραφέαςΠλάτων
ΤίτλοςΘεάγης
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Είδοςδιάλογος
ΣειράPlatonic dialogue
ΧαρακτήρεςΣωκράτης
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Θέαγης είναι διάλογος που αποδίδεται στον Πλάτωνα, στον οποίο εμφανίζονται ο Δημόδοκος, ο Σωκράτης και ο Θεάγης. Υπάρχουν διαφωνίες ως προς την αυθεντικότητα του έργου.[1] Ο W. R. M. Lamb συμπεραίνει ότι δεν είναι αυθεντικό, από την άποψή του ότι είναι έργο κατώτερο και μη σωκρατικό, ενώ αναγνωρίζει ότι στην αρχαιότητα ήταν κοινώς παραδεκτό ως αυθεντικό.[2]

Στον διάλογο, ο Δημόδοκος παρουσιάζει για πρώτη φορά τον γιό του, Θεάγη, στον Σωκράτη, και συζητούν για τη θεϊκή εσωτερική φωνή του Σωκράτη.[3] Περιγράφονται τέσσερεις ξεχωριστές περιπτώσεις στις οποίες ο Σωκράτης είχε προαίσθημα από τους θεούς, όμως σε κάθε περίπτωση η συμβουλή αγνοήθηκε με καταστροφικές συνέπειες.[3] Ο Σωκράτης επίσης παρουσιάζεται έχοντας θεϊκή δύναμη με μαγικά αποτελέσματα στους μαθητές του, η οποία όμως εξαφανίζεται όταν τον εγκαταλείπουν για να ασχοληθούν με άλλα ενδιαφέροντά τους.[3]

Αναφορά στον Θεάγη γίνεται στην Πολιτεία του Πλάτωνα: «εἴη δ᾽ ἂν καὶ ὁ τοῦ ἡμετέρου ἑταίρου Θεάγους χαλινὸς οἷος κατασχεῖν: καὶ γὰρ [496c] Θεάγει τὰ μὲν ἄλλα πάντα παρεσκεύασται πρὸς τὸ ἐκπεσεῖν φιλοσοφίας».

Ο Φρίντριχ Νίτσε αναφέρει τον Θεάγη (125e8-126a4) στο έργο του Η θέλησις της δυνάμεως §958: εὐξαίμην μὲν ἂν οἶμαι ἔγωγε τύραννος γενέσθαι, μάλιστα μὲν πάντων ἀνθρώπων, εἰ δὲ μή, ὡς πλείστων: καὶ σύ γ᾽ ἂν οἶμαι καὶ οἱ ἄλλοι πάντες ἄνθρωποι—ἔτι δέ γε ἴσως μᾶλλον θεὸς γενέσθαι—ἀλλ᾽ οὐ τούτου ἔλεγον ἐπιθυμεῖν.

Παραπομπές


  1. Richard Kraut, in The Cambridge Companion to Plato (Cambridge: Cambridge University Press, 1992), 35.
  2. Lamb, Introduction to the Theages, in Plato XII (Cambridge: Harvard University Press, 1927).
  3. 3,0 3,1 3,2 John Madison Cooper, D. S. Hutchinson, (1997), Plato, Complete works, page 1734. Hackett Publishing.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theages της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Πλατωνικοί διάλογοι


Ημερομηνια: 28.03.2021 05:53:57 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.