Θαμάρ της Ηπείρου
Θαμάρ της Ηπείρου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας ή 1264
Ήπειρος
Θάνατος1311[1] ή 1311
Τάραντας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπριγκίπισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Α΄ του Τάραντα (από 1294)[2]
ΤέκναΦίλιππος των Ανζού
Ιωάννα των Ανζού, βασίλισσα της Αρμενίας
Κάρολος του Τάραντα
Peter of Taranto
ΓονείςΝικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας και Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή
ΑδέλφιαΘωμάς Κομνηνός Δούκας
ΣυγγενείςΜιχαήλ Η´ Παλαιολόγος
ΟικογένειαΚομνηνοδούκες

Η Θαμάρ Αγγελίνα (μετά το 1264 - μετά το 1311) ήταν κυρία της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου (Lepanto). Ο πατέρας της Νικηφόρος Α' δεσπότης της Ηπείρου νυμφεύτηκε το 1264 τη 2η συζυγό του Άννα Καντακουζηνή.

Ο πατέρας της ήταν υιός του Μιχαήλ Β' Αγγέλου δεσπότη της Ηπείρου και της αγίας Θεοδώρας Πετραλίφα. Η μητέρα της ήταν κόρη του πιγκέρνη (οινοχόου) Ιωάννη Καντακουζηνού και της Άννας Παλαιολογίνας.

Πίνακας περιεχομένων

Σχέδια για γάμο


Η μητέρα της, στενή συγγενής των Παλαιολόγων, ήθελε να επουλώσει το χάσμα του δεσποτάτου με την Κωνσταντινούπολη και της πρότεινε σύζυγο τον Μιχαήλ Θ΄, αλλά ήταν 2ος εξάδελφος με τη Θαμάρ και ο Πατριάρχης το βρήκε αντικανονικό. Ο Κάρολος Β΄ Καπετιδών-Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης τη ζήτησε για τον υιό του Φίλιππο Α΄ πρίγκιπα του Τάραντα και ο πατέρας της, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησε στα εξής:

Ο τελευταίος όρος προσετέθη μετά από παρέμβαση της μητέρας της. Ο γάμος έγινε το 1294 στο Λ'Άκουιλα του Αμπρούτσο.

Πριγκίπισσα του Τάραντα


Το 1297 απεβίωσε ο πατέρας της και έγινε δεσπότης Ηπείρου ο αδελφός της Θωμάς Άγγελος. Αυτό έκανε τον Φίλιππο Α΄ να πικραθεί. Στην αντιδικία, ο Φίλιππος Α΄ την υποπτευόταν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ηπείρου. Το 1299 ο Φίλιππος Α΄ αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε από τον βασιλιά της Αραγωνίας. Η Θαμάρ ενεχυρίασε το στέμμα της με τα υπόλοιπα κοσμήματά της και ζήτησε χρήματα από τους δικούς της στην Ήπειρο για τα λύτρα του ανδρός της, που ελευθερώθηκε το 1302. Στον Τάραντα πιέστηκε να αφομοιώσει λατινικούς τρόπους και έγινε με τη βία Καθολική με το όνομα Catherine. Ο καχύποπτος Φίλιππος Α΄ αποφάσισε το 1309 να τη χωρίσει, έτσι την κατηγόρησε για μοιχεία: ότι είχε κοιμηθεί με τουλάχιστον 40 αυλικούς και είχε σχέση με τον Οικονόμο του παλατιού. O γάμος λύθηκε και ο Φίλιππος Α΄ νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Β' του Βαλουά, κόρη της Αικατερίνης Α' του Κουρτεναί, που με τη σειρά της ήταν κόρη του Φιλίππου διεκδικητή Λατίνου αυτοκράτορα τη Κωνσταντινούπολης. Η απόβλητη Θαμάρ κλείστηκε σε μοναστήρι ή φυλακή και απεβίωσε λίγο μετά το 1311.

Οικογένεια


Η Θαμάρ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Α΄ των Καπετιδών-Ανζού πρίγκιπα του Τάραντα, γιο του Καρόλου Β΄ της Νάπολης. Είχαν τα εξής τέκνα:

Πηγές


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thamar Angelina Komnene της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).
  1. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00008720 .
  2. p4204.htm#i42034 . Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.Κατηγορίες: Οίκος των Αγγέλων | Πριγκίπισσες του Τάραντα


Ημερομηνια: 28.03.2021 09:45:21 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.