ΗσίοδοςΗσίοδος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἡσίοδος (Αρχαία Ελληνικά)
ΓέννησηΆσκρη Βοιωτίας
ΕθνικότηταΈλληνες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσααρχαία ελληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιοσημείωτο έργοΘεογονία
Έργα και Ημέραι
Κατάλογος Γυναικών
Ασπίδα του Ηρακλή
Οικογένεια
ΑδέλφιαΠέρσης
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Ησίοδος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής, ραψωδός, συγγραφέας και μυθογράφος. Υπήρξε ο δεύτερος σπουδαιότερος ποιητής μετά τον Όμηρο.[1] Γεννήθηκε στην Άσκρη της Βοιωτίας, όπου κατέφυγε ο πατέρας του.[2]

Πίνακας περιεχομένων

Αναφορές


Υπολογίζεται ότι έζησε στα τέλη του 8ου αι. π.Χ.[3] Επισκεπτόμενος συχνά το όρος Ελικώνα, όπου οι μύθοι έλεγαν ότι κατοικούσαν οι Μούσες, έλεγε ο ίδιος ότι εκείνες του έδωσαν το χάρισμα της ποίησης. Επειδή μεγάλωσε σε αυτό το ιερό και αγροτικό περιβάλλον τα ποιήματα του έχουν διδακτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο. Με τον Ησίοδο η Ελλάδα βγαίνει από το πεδίο αποκλειστικά του μύθου, αφού ο ίδιος αντλεί τα θέματα του όχι μόνο από τη φαντασία, αλλά και από την ζωή φέρνοντας έτσι την ποίηση πιο κοντά στον άνθρωπο.

Ο τρόπος και χρόνος θανάτου του είναι συγκεχυμένος. Μία παράδοση θέλει τον τάφο του Ησίοδου στον Ορχομενό Βοιωτίας, ενώ σύμφωνα με μια άλλη το μαντείο των Δελφών έβγαλε χρησμό ότι ο Ησίοδος θα «πέθαινε στη Νεμέα», οπότε εκείνος κατέφυγε στη Λοκρίδα, όπου όμως σκοτώθηκε στον τοπικό ναό του Νεμαίου Δία και ετάφη εκεί.[4]

Τα έργα του


Στους αρχαίους χρόνους αν και πολλά ποιήματα έφεραν το όνομά του, τρία ποιήματα σώθηκαν από τον χρόνο. Τα ποιήματα του Ησίοδου περιείχαν τις πρώτες προσπάθειες για λυρική γραφή, ιαμβική και ελεγειακή.

Έργα και Ημέραι

Θεογονία

Κατάλογος Γυναικών

Ασπίς

Νεοελληνικές μεταφράσεις


Όλα τα έργα του Ησιόδου μετάφρασε ο Πάικος Νικολαϊδης (Αθήνα, χχ)

Παραπομπές


  1. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Βιβλίο Β', 53.
  2. «Έργα και ημέραι - Βικιθήκη» . el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία - Ησίοδος ebooks.edu.gr
  4. «Πλούταρχος, Των Επτά Σοφών Συμπόσιον, 162d» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2009. 

Πηγές


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Ησίοδος | Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς | Αρχαίοι Έλληνες επικοί ποιητές | Αρχαίοι Έλληνες διδακτικοί ποιητές | Αρχαίοι Βοιωτοί


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:09:45 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.