Ηγεμονία της ΘήβαςΗγεμονία της Θήβας
6ος αιώνας π.Χ. – 338 π.Χ.
Η Ηγεμονία της Θήβας (ανοιχτό κίτρινο)
Πρωτεύουσα Θήβα
Γλώσσες Αρχαία Ελληνικά
Θρησκεία Δωδεκαθεϊσμός
Πολίτευμα Ολιγαρχία
Ολιγάρχης Κάδμος
(πρώτος)
Ιστορική εποχή Κλασσική εποχή
 -  Ίδρυση 6ος αιώνας π.Χ.
 -  Κατάλυση 338 π.Χ. (Μάχη της Χαιρώνειας)

Η Ηγεμονία της Θήβας είναι μια από τις ισχυρότερες ηγεμονίες της Αρχαίας Ελλάδας. Το αρχικό Θηβαϊκό κράτος είχε εδάφη στη σημερινή Βοιωτία. Μετά από τις εκστρατείες του Πελοπίδα η Θηβαϊκή Ηγεμονία επεκτάθηκε έως την Θεσσαλία, την Μεσσηνία και τον Αμβρακικό κόλπο. Κατά την ακμή της ηγεμονίας δόθηκε μια αποφασιστική μάχη στα Λεύκτρα με νικητές τους Θηβαίους απέναντι στους Σπαρτιάτες. Η Ηγεμονία της Θήβας καταστράφηκε εντελώς στην Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. από τους Μακεδόνες και την Μακεδονική Αυτοκρατορία. Η Θήβα είχε σαν ιδρυτή και ένα από τους βασιλιάδες, τον βασιλιά Κάδμο. Σπουδαία ιστορικά πρόσωπα της Θήβας ήταν ο Πίνδαρος, ο σημαντικότερος αρχαίος λυρικός ποιητής, ο Αριστείδης, σημαντικός ζωγράφος του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και οι στρατηγοί και δημιουργοί της Θηβαϊκής Ηγεμονίας, ο Επαμεινώνδας και ο Πελοπίδας.
Κατηγορίες: Αρχαία Θήβα


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:12:33 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.