ΖηλωτήςΟι Ζηλωτές ήταν ένα είδος πολιτικού κόμματος, που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των χαμηλών τάξεων (μικροκαλλιεργητών, μικροϊδιοκτητών, εργατών και ναυτικών) απέναντι στους πλούσιους, τους υπερέχοντες και τους δυνατούς. Στα χρόνια παρακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας (13ος-14ος αιώνας), η Θεσσαλονίκη, αντίθετα από άλλες πόλεις, διατήρησε και αύξησε την πνευματική και την εμπορική της δραστηριότητα και γι’ αυτό της είχε δοθεί το προνόμιο να είναι αυτοδιοικούμενη. Εδώ λειτουργούσαν κατώτερα και μέσα σχολεία, αλλά και ανώτατες σχολές Μαθηματικών, Νομικής, Φιλοσοφίας και Ρητορικής. Τους μισθούς των δασκάλων τους μάλιστα πλήρωναν οι αρχές της πόλης. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε εδώ το κίνημα των Ζηλωτών, που ήταν πρωτόγνωρο για την αυτοκρατορία και την εποχή αυτή.

Πίνακας περιεχομένων

Τα πολιτικο-θρησκευτικά κινήματα στην Παλαιστίνη στα χρόνια του Ιησού


Στα χρόνια του Ιησού, μαζί με τους Ζηλωτές, άλλες θρησκευτικές ομάδες ήταν οι Φαρισαίοι οι Σαδδουκαίοι και οι Εσσαίοι. Ο Ιώσηπος θεωρεί ότι οι Ζηλωτές αποτελούσαν το τέταρτο κίνημα του ιουδαϊσμού[1].

Ιδεολογία


Οι Ζηλωτές έμοιαζαν με τους Φαρισαίους στην ευσέβεια. Οι σχέσεις τους με τους Ρωμαίους δεν ήταν καλές. Οι Ζηλωτές μισούσαν και πολεμούσαν με τα όπλα τους Ρωμαίους. Δεν παραδέχονταν καμία ανθρώπινη εξουσία παρά μόνο αυτή του Θεού και προτιμούσαν να υποστούν τα πιο φρικτά βασανιστήρια παρά να αναγνωρίσουν κάποια ανθρώπινη εξουσία.

Πίστευαν ότι δεν έπρεπε να αφήσουν με υπομονετική αφοσίωση στον Θεό την πραγματοποίηση της μεσσιανικής λύτρωσής τους (η λύτρωση θα έρχονταν με την έλευση της Βασιλείας του Θεού) από τον ξένο ζυγό (στην προκειμένη περίπτωση αυτόν που είχαν επιβάλει οι Ρωμαίοι), αλλά ότι έπρεπε να εξαναγκάσουν τον Θεό να εκπληρώσει την υπόσχεσή του με επαναστάσεις και ένοπλους αγώνες[2].

Παραπομπές


  1. Ρόπς Ν. Η καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη στους χρόνους του Ιησού.Κεφ.3.Το πολιτικό πλαίσιο. 6. Κατακτητές και κατακτημένοι σελ 92
  2. Ιώσηπος Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου προς Ρωμαίους.Βιβλίο Δ.Σχόλια.17. σελ 334-335

Πηγές
Κατηγορίες: Ιουδαϊκά κινήματα | Βίβλος | Εκφράσεις


Ημερομηνια: 27.03.2021 08:11:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.