Ευρυδίκη της ΛυγκηστίδοςΕυρυδίκη της Λυγκηστίδος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση407 π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Τόπος ταφήςΒεργίνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμύντας Γ΄ της Μακεδονίας[1]
ΤέκναΑλέξανδρος Β' της Μακεδονίας
Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας
Περδίκκας Γ' της Μακεδονίας
Ευρινόη
ΓονείςSirras
ΑδέλφιαDerdas
ΟικογένειαΔυναστεία των Αργεαδών

Η Ευρυδίκη (407 π.Χ. - ...), ήταν κόρη του Σίρρα ή Ίρρα, εγγονή του Αρραβαίου, βασιλιά της Λυγκηστίδος, σύζυγος του Αμύντα Γ' της Μακεδονίας και μητέρα του Αλεξάνδρου Β', του Περδίκκα Γ', του Φιλίππου Β' και της Ευρυνόης.

Η Ευρυδίκη, πριγκίπισσα της Λυγκηστίδος, την οποία παντρεύτηκε ο Αμύντας Γ' της Μακεδονίας. Περιγράφεται σαν μια φιλόδοξη γυναίκα που δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα. Με την βοήθεια του Πτολεμαίου από την Άλωρο, σύζυγο της κόρης της Ευρυνόης, οργάνωσε τη δολοφονία του άντρα της Αμύντα και κατόπιν τη δολοφονία του πρωτότοκου γιου της Αλεξάνδρου Β', νόμιμου διάδοχου του μακεδονικού θρόνου. Κατά την διάρκεια των εσωτερικών διενέξεων, ένας σφετεριστής του θρόνου, ο Παυσανίας, εισέβαλε στην Μακεδονία με ένα στρατό αποτελούμενο από Έλληνες μισθοφόρους και εξορισμένους Μακεδόνες. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, η Ευρυδίκη στράφηκε στον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη και ζήτησε την βοήθεια του. Ο Ιφικράτης κατάφερε να υπερισχύσει του Παυσανία και νέος βασιλιάς της Μακεδονίας ανακηρύχθηκε ο ανήλικος τότε, Περδίκκας, με επίτροπο τον Πτολεμαίο από τον Αλωρό. Αργότερα όταν ο Περδίκκας ενηλικιώθηκε και ανέλαβε την εξουσία, εξόντωσε τον Πτολεμαίο Αλωρίτη.
Κατηγορίες: Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Μακεδονίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:24:34 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.