Ευθύδημος (διάλογος)Ευθύδημος (διάλογος)
ΣυγγραφέαςΠλάτων
ΤίτλοςΕυθύδημος
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Είδοςδιάλογος
ΣειράPlatonic dialogue
ΧαρακτήρεςΣωκράτης
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευθύδημος είναι διάλογος που γράφτηκε από τον Πλάτωνα περί τα 384 π.Χ, στον οποίο ο συγγραφέας γελοιοποιεί τις λεγόμενες λογικές πλάνες των σοφιστών.[1] Στον διάλογο, ο Σωκράτης περιγράφει στον φίλο του, Κρίτωνα, την επίσκεψη στ' αδέρφια Ευθύδημο και Διονυσόδωρο - τα αναφερόμενα πρόσωπα αποτελούν ιστορικά, καθώς ο Ευθύδημος ήταν γνωστός κατά τη διάρκεια συγγραφής του διαλόγου και αναφέρεται από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ενώ ο Διονυσόδωρος αναφέρεται από τον Ξενοφώντα. Ο διάλογος παρουσιάζει την αντιπαράθεση της σωκρατικής μεθόδου διδασκαλίας και της φιλοσοφίας των σοφιστών. Στον διάλογο, οι δύο νεαροί σοφιστές προσπαθούν να παγιδεύσουν τον Σωκράτη με παραπλανητικά, εριστικά και δίχως νόημα επιχειρήματα (όπως τα παρουσιάζει ο Πλάτωνας) με σκοπό να δείξουν την ανωτερότητα της δικής τους φιλοσοφίας.

Παραπομπές


  1. Sprague, R. K. (trans. and ed.), "Introduction" in Plato: Euthydemus (Hackett Publishing, 1993), p.vii.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Euthydemus (dialogue) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Έργα του Πλάτωνα


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:02:59 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.