Επίσημες αργίες στην ΕλλάδαΠίνακας περιεχομένων

Υποχρεωτικές και κατ' έθιμον αργίες


Από τις αργίες στην Ελλάδα, άλλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο και άλλες είναι αργίες κατ' έθιμο[1]. Στις υποχρεωτικές αργίες γενικά απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών με ορισμένες εξαιρέσεις. Οι αργίες κατ' έθιμο δεν θεωρούνται εξαιρέσιμες αργίες (εκτός και αν έχουν καθορισθεί με νόμο, ειδικό διάταγμα, συλλογική σύμβαση εργασίας κλπ), συνεπώς γενικά δεν απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων. Ορισμένες από τις παραπάνω αργίες χαρακτηρίζονται ως προαιρετικές αργίες, για τις οποίες κατ' εξαίρεση και βάσει νόμου, το αν θα λειτουργήσει την επιχείρηση εξαρτάται από την κρίση (βούληση) του εργοδότη. [2], [3] Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 4 του Β.Δ.748/1966 (ΦΕΚ 179/Α), το άρθρο 14 του Ν.4468/2017 (ΦΕΚ 61/Α) και το άρθρο 42 του Ν.4554/2018 (ΦΕΚ 130/Α) οι αργίες είναι οι παρακάτω:

Υποχρεωτικές ημέρες αργίας

Ημερομηνία Όνομα αργίας
25 Μαρτίου Η 25η Μαρτίου (εθνική εορτή)
1 Μαΐου Εργατική Πρωτομαγιά
Κινητή εορτή Δευτέρα του Πάσχα
15 Αυγούστου Εορτή της Κοιμήσεως του Θεοτόκου
25 Δεκεμβρίου Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, Χριστούγεννα
26 Δεκεμβρίου Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, Σύναξη της Θεοτόκου
Κινητή εορτή Όλες οι Κυριακές (με ορισμένες εξαιρέσεις)

Αργίες κατ' έθιμο

Ημερομηνία Όνομα αργίας
1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά
6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια
κινητή γιορτή (πάντα Δευτέρα, 48 ημέρες πριν το Πάσχα) Καθαρά Δευτέρα : Έναρξη της Σαρακοστής
κινητή γιορτή (πάντα Παρασκευή, δύο μέρες πριν το Πάσχα) Μεγάλη Παρασκευή
κινητή γιορτή (πάντα Δευτέρα, την επομένη της Πεντηκοστής) Του Αγίου Πνεύματος
28 Οκτωβρίου Εθνική εορτή
διαφορετική ημερομηνία για κάθε άγιο Θρησκευτική εορτή τοπικής σημασίας του Πολιούχου Αγίου πόλεων, που έχουν οριστεί με Β.Δ/γματα
διαφορετική ημερομηνία για κάθε πόλη Ημέρα Απελευθέρωσης των πόλεων ή νήσων, που έχουν οριστεί με Β.Δ/γματα[4]

Τη Μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία των καταστημάτων απαγορεύεται πριν τις 12:00 το μεσημέρι και μετά τις 19:00 το απόγευμα. Συνήθως τα καταστήματα ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα (ανοιχτά όλο το μεσημέρι και τις δυο πρώτες απογευματινές ώρες)

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας για το Δημόσιο, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα όταν έχει χαρακτηρισθεί αργία με νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Ειδικά όσον αφορά την 1η Μαΐου και την 28η Οκτωβρίου, η απασχόληση των μισθωτών εναπόκειται αποκλειστικώς στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη (Ν.Δ. 3755/1957). Όμως βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68 και με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης, η 1η Μαΐου κάθε χρόνο μετατρεπόταν σε μέρα «υποχρεωτικής αργίας» μέχρι τον νόμο 4468 (ΦΕΚ 61/τ.Α/28.04.2017) όπου καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούν νόμιμα Κυριακές και αργίες, όπως π.χ. τα καταστήματα εστίασης. Είναι δυνατό να καθοριστούν και άλλες ημέρες αργίας ή να αλλάξουν ημερομηνία, μέχρι πέντε το χρόνο, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Αργίες στο Δημόσιο κλπ


Οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. (με ορισμένες εξαιρέσεις), ορίστηκαν με τον Ν.1157/1981 (ΦΕΚ 126/τ.Α'). Επίσης ισχύουν οι αργίες που είχαν οριστεί με Β.Δ/γματα, πριν από τη δημοσίευση του νόμου και αφορούν τόσο Εθνικές εορτές τοπικής σημασίας, όσο και θρησκευτικές εορτές τοπικής σημασίας.

Δημοσίου, Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ

Οι αργίες για το Δημόσιο είναι όλες οι υποχρεωτικές και κατ' έθιμον αργίες και επιπλέον οι παρακάτω: [5]

- Το Μεγάλο Σάββατο: Ανάσταση του Χριστού που εορτάζεται μία μέρα πριν το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

- Του Αγίου Πνεύματος που εορτάζεται κάθε 1η Δευτέρα του Ιουνίου, 48 ημέρες μετά το Πάσχα και είναι κινητή γιορτή.

Κατά τις ημέρες αυτές γενικά δεν γίνονται συναλλαγές.

Επίσης, με τον Ν.1157/1981, καθορίζονται και οι ημιαργίες, όπου τις ημέρες αυτές η εργασία διακόπτεται στις 13.00 μ.μ. για πενθήμερη εργασία ή στις 12.00 μ.μ. για μη πενθήμερη εργασία[6]. Όμως επειδή υπάρχουν διαφορετικά πρωινά ωράρια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, η συνήθης πρακτική είναι διακόπτεται η εργασία του υπαλλήλου δύο ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας. Οι ημέρες ημιαργίας είναι η 24 Δεκεμβρίου ως η παραμονή των Χριστουγέννων και η 31 Δεκεμβρίου ως η παραμονή του νέου έτους.

Ενόπλων Δυνάμεων

Ειδικότερα, γιορτάζονται οι προστάτες Άγιοι των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο για το στρατιωτικό, όσο και για το πολιτικό προσωπικό. Εάν οποιαδήποτε από τις παραπάνω ημέρες συμπίπτει με Κυριακή, ορίζεται η προηγούμενη μέρα (Σάββατο) ως μέρα αργίας.

- 23 Απριλίου, η εορτή του Αγίου Γεωργίου (είτε 23 Απριλίου που είναι κανονικά η γιορτή, είτε την Δευτέρα του Πάσχα) για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

- 8 Νοεμβρίου, η εορτή των Ταξιαρχών (Αρχαγγέλου Μιχαήλ) για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

- 4 Δεκεμβρίου, η εορτή της Αγίας Βαρβάρας για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί στο Πυροβολικό.

- 6 Δεκεμβρίου, η εορτή του Αγίου Νικολάου για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας για να υπομνησθεί και να τιμηθεί η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περίοδο πολέμων, όσο και στην ειρήνη. Ο διπλός αυτός εορτασμός ξεκίνησε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974.

Αργίες στον χώρο της Εκπαίδευσης


Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση

Όσον αφορά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ισχύουν οι παρακάτω ημέρες διακοπών και αργιών:

α) Διακοπών

- Χριστουγέννων: από 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου (Παραμονή Χριστουγέννων έως και Αγίου Ιωάννη)

- Πάσχα: (Από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Κυριακή του Θωμά)

- Καλοκαιριού: από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου (Τα σχολεία ανοίγουν 1 Σεπτεμβρίου για τις Επαναληπτικές Εξετάσεις και 10 Σεπτεμβρίου για τα μαθήματα της νέας χρονιάς)

β) Αργιών

- Οι εθνικές επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

- Η Καθαρά Δευτέρα

- Η 1η Μαΐου

- Όλα τα Σάββατα και οι Κυριακές

- Του Αγίου Πνεύματος

- Την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου

- Την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

- Αργία αποκλειστικά στο χώρο της εκπαίδευσης είναι η 17 Νοεμβρίου ως επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου για τα Α.Ε.Ι. και τις Ανώτερες Σχολές, ενώ στα σχολεία πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις [7]

Εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούνται:

α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

β) στις 24 Μαρτίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Σε περίπτωση που η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,

γ) στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.

δ) στις 30 Ιανουαρίου «Τριών Ιεραρχών» όπου προβλέπονται σχολικές εκδηλώσεις με θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες [8]. Αντίθετα και μόνο για τα έτη 2018 και 2019 η ημέρα ήταν αργία [9].

Επίσης διδασκαλία μαθημάτων δεν γίνεται την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αργίες (Π.Δ. 79/2017).

Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, οι ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Διακοπών:

α) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου

β) Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Αργιών:

1) Όλες τις Κυριακές

2) Τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

3) Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

4) Τη 17η Νοεμβρίου

5) Την ημέρα των Θεοφανίων

6) Την Καθαρά Δευτέρα

7) Την 1η Μαΐου

8) Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε Φροντιστηρίου και Κέντρου Ξένων Γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

9) Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά για τα μαθήματα όμως μπορούν να λειτουργούν οι Γραμματείες τους.

Αναφορές


Πηγές

Κατηγορίες: Αργίες | Εργασία στην Ελλάδα | Γεγονότα στην Ελλάδα | Επίσημες αργίες στην Ελλάδα


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:44:01 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.