Ελένη Αγγελίνα ΚομνηνήΕλένη Αγγελίνα Κομνηνή
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ελένη Αγγελίνα Κομνηνή (Ελληνικά)
Γέννηση13ος αιώνας
ΘάνατοςΔεκαετία του 1290
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓουλιέλμος ντε λα Ρος (έως 1287)
Ούγος ντε Μπριέν (από 1291)
Ούγος ντε Μπριέν (από 1291)[1]
Γουλιέλμος ντε λα Ρος[1]
ΤέκναΓκυ Β΄ ντε λα Ρος
Jeannette de Brienne[2]
ΓονείςΙωάννης Α΄ Δούκας[2]
ΣυγγενείςΝικόλαος Α' Σανούδος
ΟικογένειαΚομνηνοδούκες
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμασύζυγος ηγεμόνα (1280–1287, Δουκάτο των Αθηνών)
Αντιβασιλέας (1287–1289, Δουκάτο των Αθηνών)

Η Ελένη Αγγελίνα Κομνηνή ήταν δούκισσα Αθηνών μετά το θάνατο του συζύγου της Γουλιέλμου ντε Λα Ρος το 1287, και βαρώνη της Καρύταινας μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της Ούγου του Μπριέν.

Βιογραφία


Ήταν θυγατέρα του ηγεμόνα της Θεσσαλίας, σεβαστοκράτορα Ιωάννη Α΄ Δούκα Αγγέλου από τη Δυναστεία των Αγγέλων και της κόρης ενός Βλάχου αρχηγού, γνωστής μόνο με το μοναστικό όνομά της, «Υπομονή».[3][4] Ήταν γόνος τριών σπουδαίων δυναστειών, αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, των Δουκών, των Αγγέλων και των Κομνηνών. Πριν νυμφευθεί το Γουλιέλμο ντε Λα Ρος, εθεωρείτο από τις πιο περιζήτητες αρχοντοπούλες, καθώς είχε την πιο αριστοκρατική καταγωγή.

To 1275, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος εξαπέλυσε μεγάλη εκστρατεία κατά του Ιωάννη Δούκα. Οι βυζαντινές δυνάμεις προέλασαν γρήγορα και έθεσαν την πρωτεύουσά του, Νέαι Πάτραι, υπό πολιορκία. Ο σεβαστοκράτωρ κατάφερε να δραπετεύσει και να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Δούκα των Αθηνών, Ιωάννη ντε Λα Ρος, με αντάλλαγμα τον γάμο της Ελένης με τον γιο και διάδοχο του Ιωάννη ντε Λα Ρος, Γουλιέλμο, και τα κάστρα της Λαμίας, του Σιδηρόκαστρου, του Γαρδικίου και της Γραβιάς ως προίκα.[5]

Όταν πέθανε ο σύζυγός της, το 1287, ανέλαβε το Δουκάτο των Αθηνών για λογαριασμό του επτάχρονου γιου τους Γκυ Β΄ ντε Λα Ρος.

Το 1291 παντρεύτηκε τον Ούγο του Μπριέν,[6][7] και κληρονόμησε από αυτόν την Βαρωνία της Καρύταινας και τιμάρια στην Νεάπολη της Ιταλίας. Η κόρη τους Ιωάννα ντε Μπριέν παντρεύτηκε τον Νικόλαο Α' Σανούδο δούκα της Νάξου.

Έκοψε νομίσματα που φέρουν την επιγραφή "κυρία του ημίσεως τιμαρίου της Καρυταίνης", για την ακρίβεια:


Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 p12005.htm#i120045 . Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. PLP, 208. ῎Αγγελος, Ἱωάννης Ι. ∆ούκας Κομνηνός.
  4. Polemis 1968, σελ. 97 (σημ. 8).
  5. Fine 1994, σελ. 188.
  6. PLP, 208. ῎Αγγελος, Ἱωάννης Ι. Δούκας Κομνηνός.
  7. Polemis 1968, σελ. 97 (note 8).


Πηγές

Κατηγορίες: Δούκισσες των Αθηνών | Οίκος ντε Λα Ρος | Βαρωνέσσες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας | Βαρωνία της Καρύταινας | Οίκος των Αγγέλων | Βυζαντινοί του 13ου αιώνα


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:00:19 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.