Ειρηνικός ΩκεανόςΟ Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός της Γης και πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο. Εκτείνεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης με έκταση 165.250.000 χλμ²[1] από τη Βερίγγειο θάλασσα στην Αρκτική, μέχρι τη Θάλασσα του Ρος στην Ανταρκτική. Στα δυτικά διαβρέχει την Ασία και την Αυστραλία, ενώ στα ανατολικά την Αμερική. Ο Ισημερινός χωρίζει νοητά των Ειρηνικό στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό και τον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό, με δύο εξαιρέσεις: τα Γκαλαπάγκος και τα Νησιά Γκίλμπερτ, τα οποία ενώ βρίσκονται βόρεια του Ισημερινού, θεωρούνται νήσοι του Νότιου Ειρηνικού. Στον Ειρηνικό βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των θαλασσών και ωκεανών της Γης, 10.911 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Tάφρο των Μαριανών.[2]

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία


Το ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους Ευρωπαίους στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ο Ισπανός εξερευνητής Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα διέσχισε τον ισθμό του Παναμά το 1513 και ανακάλυψε τη μεγάλη «νότια θάλασσα», το οποίο ονόμασε Mar del Sur (Νότια Θάλασσα). Το όνομα «Ειρηνικός Ωκεανός» δόθηκε από τον Πορτογάλο εξερευνητή Μαγγελάνο κατά τη διάρκεια της ισπανικής περίπλου του κόσμου το 1521, καθώς ο ίδιος αντιμετώπισε ευνοϊκό άνεμο κατά τον περίπλου του ωκεανού. Έτσι τον ονόμασε Mar Pacifico, που τόσο στα πορτογαλικά, όσο και στα ισπανικά, σημαίνει «ειρηνική θάλασσα».[3]

Θάλασσες και μεγάλοι κόλποιΟ αστεροειδής 224 Ωκεάνα (Oceana), που ανακαλύφθηκε το 1882, πήρε το όνομά του από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Δείτε επίσηςΠαραπομπές


  1. "Pacific Ocean ". Britannica Concise, 2006. Chicago: Encyclopædia Britannica, Inc.
  2. «Japan Atlas: Japan Marine Science and Technology Center» . Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2007. 
  3. «CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Ferdinand Magellan» . Newadvent.org. 1 Οκτωβρίου 1910. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Ειρηνικός Ωκεανός


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:37:31 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.