Ειρήνη ΜάρκουΗ Ειρήνη Μάρκου (Βοντορήνη) (1917 - 2010) ήταν Ελληνίδα λαϊκή ποιήτρια, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών..

Ειρήνη Μάρκου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1917
Απεράθου Νάξου
Θάνατος24 Αυγούστου 2010
Αθήνα
ΨευδώνυμοΒοντορήνη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΛαϊκή Ποιήτρια
Γνωστός γιαΤα Σαράντα Χοχλίδια ποίημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑκαδημία Αθηνών

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά Στοιχεία


Γεννήθηκε το 1917 στ’ Απεράθου της Νάξου. Εκεί φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στις δύο τάξεις του Ελληνικού, ενώ τα καλοκαίρια βοηθούσε τον πατέρα της στις αγροτικές εργασίες. Παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών και απέκτησε οκτώ παιδιά, εκ των οποίων το τέταρτο (ήταν το πρώτο αγόρι μετά από τρία κορίτσια) απεβίωσε σε ηλικία ενός έτους. Υπήρξε υφάντρα, ράφτρα και μαμή. Όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν, ξενιτεύτηκε στην Αθήνα και για να τα ζήσει αναγκάστηκε να δουλέψει ως καθαρίστρια και παραδουλεύτρα. Απεβίωσε στις 24 Αυγούστου 2010 και αναπαύεται στο κοιμητήριο του Περιστερίου.

Βραβεία


Το 1980 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Τα Σαράντα Κοχλίδια», αποτελούμενη από 7.994 στίχους, για την οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Εργογραφία


Η Ειρήνη Μάρκου έχει χαρακτηριστεί ως «Ένας Σύγχρονος Θηλυκός Όμηρος» καθώς τα ποιήματα που έγραψε, στη διάλεκτο του χωριού της, είναι σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο - το μέτρο που χρησιμοποιείται στη δημοτική ποίηση. Ο ποιητικός λόγος της είναι απτός, ενώ οι αφηρημένες έννοιες (π.χ. η χαρά) ζυμώνονται, σαν το ψωμί:

Χαρά προπαρασκεύσατη κι αλαφροζυμωμένη
τ΄ αέρ΄ αέρα πήρασι και σ’ έχουν καμωμένη
κι αέρας είσαι και περνάς κι αφήνεις τον αέρα

Με το έργο της έχουν ασχοληθεί αρκετοί ερευνητές, μεταξύ αυτών:

Δημοσιευμένες συλλογές


ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΙΧΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
1980 Τα Σαράντα Χοχλίδια 7.994 στίχοι Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.
1981 Το Απείραχτο
1981 Η Ανάσα Του Αιγαίου
1983 Τ’ Ανεμόμυλου Το Τέλος
1984 Ψάχω Να Δω Μες Τ’ Άθωρο 18.000 στίχοι
1987 Η Φωνή Της Ειρήνης

Παραπομπές


  1. Λαγκαδινός, Νίκος (7 Σεπτεμβρίου 2010). «Έφυγε η ποιήτρια Ειρήνη Μάρκου» . Δυτικός Άνεμος. 
  2. «ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 1981-2007, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ Α΄-ΚΖ΄» (PDF). ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ. 

Πηγές

Κατηγορίες: Έλληνες ποιητές | Νεοέλληνες ποιητές | Βραβευθέντες Ακαδημίας Αθηνών


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:01:28 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.