Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της ΝάποληςΕθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Museo archeologico nazionale di Napoli
Είδοςμουσείο τέχνης, αρχαιολογικό μουσείο και εθνικό μουσείο
Διεύθυνσηpiazza Museo Nazionale, 19 - Napoli[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°51′12″N 14°15′2″E
Διοικητική υπαγωγήΝάπολη
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής22  Φεβρουαρίου 1816
Ολοκλήρωση22  Φεβρουαρίου 1816
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
 Πολυμέσα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης (ιταλ. Museo archeologico nazionale di Napoli), με έδρα την πόλη της Νάπολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας με σημαντικές συλλογές που προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από ευρήματα των ανασκαφών της Πομπηίας και του Ερκολάνο (λατ. Ερκουλάνεουμ). Περιλαμβάνει, επίσης, και εκθέματα από την συλλογή Φαρνέζε.[2]

Σύντομη ιστορία


Το κτήριο που σήμερα στεγάζει το Μουσείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1585 ύστερα από εντολή του δον Πέδρο Χιρόν (Pedro Giron), Ισπανού αντιβασιλέα της Νάπολης από το 1582 ως το 1586, ως οικοδόμημα προορισμένο να στεγάσει τους Αντιβασιλικούς στάβλους, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα G. V. Casale. Από το κτίσμα αυτό, που ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με το σημερινό, απομένουν μόνον δύο κολώνες από πιπέρνο.[3][4] Το κτίριο δεν ολοκληρώθηκε αλλά την περίοδο 1610 - 1615, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Τζούλιο Τσέζαρε Φοντάνα (Giulio Cesare Fontana) και ύστερα από εντολή του επίσης Ισπανού αντιβασιλέα της Νάπολης (1610 - 1616) Δον Πέδρο Φερνάντο δε Κάστρο κόμητα του Lemos (Pedro Fernando de Castro, conte di Lemos) άρχισε να τροποποιείται προκειμένου να στεγάσει το "Ανάκτορο των Σπουδών" (ιταλ. Palazzo degli Studi), δηλαδή το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.[5] Και αυτή η προσπάθεια έμεινε ημιτελής, αφού ο Φοντάνα, έχοντας σχεδιάσει διόρωφο κτίσμα, κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο το κεντρικό κτίσμα και την δυτική πτέρυγα στεγάζοντας ωστόσο το Πανεπιστήμιο.[4]

Το 1738 ο βασιλέας του νεοσύστατου Βασιλείου Κάρολος της Νάπολης από την δυναστεία των Βουρβόνων αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσείο για την πρωτεύουσα του νεοαποκτηθέντος βασιλείου του, στο οποίο θα στεγάζονταν τα αντικείμενα της συλλογής Φαρνέζε[6], τα οποία ανήκαν στη μητέρα του, Ελιζαμπέτα Φαρνέζε[4]. Αρχικά επιλέχθηκε η μελλοντική βασιλική κατοικία στο Καποντιμόντε, (Capodimonte), αλλά οι ανασκαφές στις πόλεις γύρω από τον Βεζούβιο συνεχίζονταν, φέρνοντας στο φως ολοένα και περισσότερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προσωρινά στεγάζονταν στο Μουσείο του Ερκολάνο και στη βασιλική κατοικία στο Πόρτιτσι (Portici).

Τελικά, το 1777 ο Φερδινάνδος IV έχοντας εκδιώξει τους Ιησουίτες από το βασίλειο της Νάπολης (1767) μετέφερε την έδρα του Πανεπιστημίου στο Ανάκτορο των Ιησουιτών (Gesù Vecchio) και το κτίσμα έμεινε κενό και διαθέσιμο για τη δημιουργία Μουσείου.[6] Μετέφερε στο κτίσμα όλες τις συλλογές από το Εθνικό Μουσείο Καποντιμόντε και το Πόρτιτσι καθώς και όλα τα ευρήματα που εξακολουθούσαν να ανακαλύπτονται. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις της εποχής, η οποία επιβράδυνε σημαντικά το όλο εγχείρημα, το 1801 ήταν άνοιξε για το κοινό, στη Μεγάλη Αίθουσα του Ηλιακού Ωρολογίου, η «Βασιλική Βιβλιοθήκη της Νάπολης». Κατά την περίοδο της γαλλικής κυριαρχίας στη Νάπολη (1806 - 1815) εγκαινιάζονται τα πρώτα τμήματα του «Βασιλικού Μουσείου». Το Μουσείο ως κτίσμα αναμορφώθηκε και αναπλάστηκε. Με την επιστροφή της δυναστείας των Βουρβόνων εγκαινιάστηκε το 1816 υπό το όνομα «Βασιλικό Μουσείο των Βουρβόνων» (Real Museo Borbonico).

Το 1860, με την ενοποίηση της Ιταλίας, το Μουσείο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Κράτους και έλαβε το όνομα "Εθνικό Μουσείο" (Museo Nazionale). Παράλληλα, η συλλογή του συνεχώς εμπλουτιζόταν, όπως, π.χ., με την απόκτηση της περίφημης "συλλογής Σαντάντζελο" (collezione Santangelo).[4]

Εκθέματα


Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 dati.beniculturali.it.
  2. 2,0 2,1 Luciano Mangiafico, Italy's Most Wanted, Potomac Books, Inc., 2007 στο Google books
  3. «Πιπέρνο» (ιταλ. piperno) είναι μια παραλλαγή ηφαιστειακού τόφφου, γκρίζου χρώματος και διαφορετικής υφής από τον κίτρινο τόφφο, που απαντάται σε περιοχές της Καμπανίας και χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό στις περιοχές όπου ανευρίσκεται, όπως η Νάπολη.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Sito Ufficiale del Museo Archeologico Nazionale di Napoli: Storia del Museo» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2012. 
  5. Museo Nazionale di Napoli Σημ. Πρόκειται για διαφορετικό ιστότοπο από τον επίσημο του Μουσείου
  6. 6,0 6,1 Illustrated Guide to the National Museum in Naples, (Sanctioned by the Ministry of Education), Richter & Co. Publishers, 1897
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 About.com, Italy travel: National Archeology Museum of Naples
  8. Montadori Electa: COLLEZIONE FARNESE, Museo Archeologico di NapoliΚατηγορίες: Μουσεία στην Ιταλία | Νάπολη


Ημερομηνια: 28.03.2021 12:45:50 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.