Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως


(Ανακατεύθυνση από ΕΙΡΤ)


Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ)
Νομική μορφήΊδρυμα
ΠροκάτοχοςΕΙΡ (1938-1970)
ΔιάδοχοςΕΡΤ
Ίδρυση10 Δεκεμβρίου 1970
ΙδρυτήςΧούντα των Συνταγματαρχών
Διάλυση3 Δεκεμβρίου 1975
Αιτία διάλυσηςμετατροπή σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομασία σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
ΈδραΜουρούζη 16 και Ρηγίλλης 12 γωνία, Αθήνα (1970-1974)
Ραδιομέγαρο (1974-1975)
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) ήταν ελληνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1970 με το υπ' αριθμόν 745/1970[1] νομοθετικό διάταγμα της χούντας. Προέκυψε ως διάδοχος του ΕΙΡ, πρώτου φορέα ενημέρωσης που διαχειρίστηκε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1975, με το νόμο 230/1975[2] μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΡΤ.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Το ΕΙΡΤ ήταν ο τέταρτος δημόσιος (πολιτικός) φορέας ενημέρωσης της Ελλάδας και ο πρώτος δημόσιος τηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα. Ο πρώτος φορέας ήταν η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικής Εκπομπής), η οποία κατείχε τον ΡΣΑ (Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών), που ιδρύθηκε επί Δικτατορίας του Μεταξά το 1938.

Ο δεύτερος φορέας ήταν η ΑΕΡΕ (Ανώνυμη Εταιρία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) και πάλι με τον ΡΣΑ, η οποία ιδρύθηκε στην Κατοχή. Το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με την Συντακτική Πράξη 54/1945 «Περί ιδρύσεως του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας», με την οποία περιήλθε στην κυριότητά του όλη η περιουσία της πρώην Α.Ε.Ρ.Ε.

Ίδρυση


Στις 21 Απριλίου 1967 επιβάλλεται η Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΕΙΡ και της ΤΕΔ (μετέπειτα ΥΕΝΕΔ). Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θέλει να δημιουργήσει και δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι για να ενισχύσει την προπαγάνδα του καθεστώτος. Οι εγκαταστάσεις του ΕΙΡ στο Ζάππειο δεν επαρκούν και την διετία 1968-1969 κατασκευάζεται το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή. Στις 10 Δεκεμβρίου 1970 η κυβέρνηση της Χούντας ιδρύει το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με τον -μόνιμο πλέον- τηλεοπτικό σταθμό του πρώην ΕΙΡ και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα. Τον Ιανουάριο του 1974 εγκαινιάζεται το Ραδιομέγαρο, όπου μετεγκαθίσταται το ΕΙΡΤ από τα κτήρια του Ζαππείου και του ΟΤΕ.

Ρόλος


Ο ρόλος της ΕΙΡΤ ήταν η πανελλήνια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγώγηση του ελληνικού λαού.

Μεταπολίτευση, διάδοχος φορέας


Κατά την πτώση της Χούντας το ΕΙΡΤ έδειξε σε έκτακτα ασπρόμαυρα δελτία την παράδοση της εξουσίας στην πολιτική ηγεσία καθώς και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα.

Στις 3 Δεκεμβρίου 1975 το ΕΙΡΤ καταργήθηκε και το διαδέχτηκε η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Παραπομπές

Κατηγορίες: Δημόσιοι φορείς ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα | Δημόσιοι φορείς τηλεόρασης στην Ελλάδα | Δημόσιοι φορείς ραδιοφώνου στην Ελλάδα | Τηλεοπτικά κανάλια και σταθμοί οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1970 | Τηλεοπτικά κανάλια και σταθμοί οι οποίοι έκλεισαν το 1975


Ημερομηνια: 28.03.2021 06:43:46 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.