Δυναστεία των ΚομνηνώνΗ Δυναστεία των Κομνηνών ήταν μία ισχυρή οικογένεια ευγενών που κυβέρνησε την Βυζαντινή αυτοκρατορία (1081 - 1185), αργότερα δημιούργησαν και κυβέρνησαν την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204 - 1261) και έμειναν γνωστοί σαν "Μεγαλοκομνηνοί".[1] Με επιγαμίες συνδέθηκαν με τις ισχυρότερες οικογένειες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια το Βυζάντιο όπως η Δυναστεία των Δουκών, ο Οίκος των Αγγέλων και η Δυναστεία των Παλαιολόγων.

Πίνακας περιεχομένων

Καταγωγή


Ο Μιχαήλ Ψελλός αναφέρει ότι η οικογένεια καταγόταν από την πόλη Κόμνη στην Θράκη, ήταν γνωστή όπως αναφέρει ο Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός σαν "Κομνηνός λειμώνας", από την Κόμνη μετακινήθηκαν στην Παφλαγονία που απέκτησαν τα πατρικά τους κτήματα.[2] Η πόλη αυτή έδωσε στην Οικογένεια των Κομνηνών το επώνυμο της.[3][4] Η άποψη έγινε αποδεκτή και από άλλους σύγχρονους ιστορικούς όπως ο Αλεξάντρ Καζντάν, o Στήβεν Ράνσιμαν ο Κωνσταντίνος Άμαντος, και ο Κωνσταντίνος Βαρζός.[5][6] Ο Αλεξάντρ Καζντάν γράφει ότι το πρώτο γνωστό μέλος της οικογένειας Μανουήλ Ερωτικός Κομνηνός απέκτησε τα πατρικά κτήματα στην Παφλαγονία.[7] Ο Στήβεν Ράνσιμαν συμφωνεί με την άποψη του Καζντάν και προσθέτει ότι πήρε δώρο τα κτήματα σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει ο Μανουήλ Ερωτικός Κομνηνός στον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο απέναντι στον επαναστάτη Βάρδα Σκληρό.[8]. Υπάρχει και η άποψη ότι η αρχική καταγωγή της οικογένειας ήταν η Παφλαγονία στη Μικρά Ασία, από εκεί απέκτησαν τα πατρικά κτήματα στην Κόμνη της Θράκης.[9][10] Το βέβαιο είναι στην εποχή τους όλοι οι Κομνηνοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους "Ανατολικούς", οι αριστοκράτες της Ανατολής είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία τότε από τους αντίστοιχους της δύσης.[11] Σε οποιαδήποτε περίπτωση η δυναστεία είναι αναμφισβήτητα Ελληνικής καταγωγής σε αυτό συνυπογράφουν όλοι οι ιστορικοί με πρώτο τον κορυφαίο Βυζαντινολόγο Αλεξάντερ Βασίλιεφ (1867 - 1953).[12][13] Όλες οι θεωρίες ότι οι πρόγονοι τους ήταν Βλάχοι έχουν απορριφθεί ως αναξιόπιστες.[14][15][16]

Πρώτα μέλη


Το πρώτο γνωστό μέλος της οικογένειας ήταν ο Μανουήλ Ερωτικός Κομνηνός που κατείχε τεράστιες εκτάσεις στην Κασταμονή και στην Παφλαγονία που έγινε το οχυρό της οικογένειας τον 11ο αιώνα.[17][18] Η οικογένεια σύντομα έγινε μία από τις ισχυρότερες στην Μικρά Ασία σε τέτοιο βαθμό που παρά την Θρακική καταγωγή όλοι τους θεωρούσαν "Ανατολικούς".[19] Ο ιστορικός Δουκάγγιος ισχυρίστηκε τον 17ο αιώνα ότι η οικογένεια καταγόταν από την Ρώμη και ακολούθησε τον Μέγα Κωνσταντίνο στην Κωνσταντινούπολη, η άποψη αυτή ήταν διαδεδομένη για όλες τις μεγάλες Βυζαντινές οικογένειες και δεν υποστηρίζεται από τις πηγές.[20] Ο Ρουμάνος ιστορικός Γεώργιος Μουρνού ισχυρίστηκε ότι η οικογένεια των Κομνηνών ήταν Αρμάνοι αλλά και η άποψη αυτή έχει απορριφτεί.[21] Οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν αποδεχτεί ομόφωνα ότι οι Κομνηνοί ήταν καθαροί Έλληνες.[22] Ο Μανουήλ Ερωτικός Κομνηνός είχε δύο γιους ο μεγαλύτερος ήταν ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός και ο μικρότερος ο Δομέστικος των σχολών Ιωάννης Κομνηνός, μικρότερος γιος του Δομέστικου Ιωάννη ήταν ο μετέπειτα αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός. Ο Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός, ο ιδρυτής της δυναστείας των Κομνηνών, ανέβηκε στον θρόνο ύστερα από πραξικόπημα απέναντι στον αυτοκράτορα Μιχαήλ ΣΤ΄ (1057), βασίλευσε μόνο δύο χρόνια στην συνέχεια παραιτήθηκε και έγινε μοναχός (1059) αλλά πρόλαβε να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η δυναστεία συνεχίστηκε με τον ανεψιό του Ισαάκιου Α΄ Αλέξιο Α΄ που ανέβηκε στον θρόνο (1081), στο μεταξύ οι ισχυρότερες Βυζαντινές οικογένειες της εποχής όπως ο Οίκος των Αργυρών και η Οικογένεια Σκληρού είχαν εξαφανιστεί. Οι απόγονοι τους ζούσαν μέσω γάμων σε βασιλικές αυλές στην Γεωργία, την Γαλλία, την Περσία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Περσία, αυτό διευκόλυνε την Οικογένεια των Κομνηνών να γίνει πρωταγωνίστρια.

Αυτοκράτορες


Με την άνοδο τους στον θρόνο οι Κομνηνοί συνδέθηκαν αμέσως με την δυναστεία των Δουκών, ο Αλέξιος Α΄ παντρεύτηκε την Ειρήνη Δούκαινα που ο αδελφός του παππού της Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας είχε διαδεχτεί στον θρόνο τον θείο του Ισαάκιο Α΄ (1059). Η οικογένεια έγινε στην συνέχεια γνωστή σαν "Κομνηνοδούκες", διατήρησε και τα δύο επώνυμα.[23] Πολλές οικογένειες ισχυρίστηκαν την καταγωγή τους από τους Κομνηνοδούκες όπως η Δυναστεία των Παλαιολόγων, ο Οίκος των Αγγέλων και η Δυναστεία των Βατάτζηδων. Οι δύο πρώτοι αυτοκράτορες από την Οικογένεια των Δουκών Ισαάκιος Β΄ Άγγελος και Αλέξιος Γ΄ Άγγελος ήταν εγγονοί της Θεοδώρας Κομνηνής της κόρης του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού και της Ειρήνης Δούκαινας. Με τον Αλέξιο Α΄ και τους διαδόχους του η αυτοκρατορία είχε μεγάλη ευημερία και σταθερότητα, ο Αλέξιος Α΄ μετακίνησε τα ανάκτορα στις Βλαχέρνες και ανέκτησε τα περισσότερα εδάφη της Ανατολής από τους Σελτζούκους. Την εποχή του Αλεξίου Α΄ πέρασε από την Κωνσταντινούπολη η Α΄ Σταυροφορία και δημιουργήθηκαν ισχυρές σχέσεις με τα Σταυροφορικά κράτη. Η οικογένεια των Κομνηνών συνδέθηκε στενά με επιγαμίες με το Πριγκιπάτο της Αντιόχειας και το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ, ο Βαλδουίνος Γ΄ της Ιερουσαλήμ παντρεύτηκε την Θεοδώρα Κομνηνή της Ιερουσαλήμ ανεψιά του Μανουήλ Α΄ και ο μικρότερος αδελφός του Αμωρί Α΄ της Ιερουσαλήμ παντρεύτηκε την Μαρία Κομνηνή της Ιερουσαλήμ, μικρανεψιά του Μανουήλ Α΄.

Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός βασίλευσε 37 χρόνια, ο γιος του Ιωάννης Β΄ Κομνηνός 25 αφού πρώτα κατέστειλε επιτυχώς μία συνωμοσία εναντίον του από την μητέρα του και την αδελφή του Άννα Κομνηνή, ο γιος του Ιωάννη Β΄ Μανουήλ Α΄ Κομνηνός βασίλευσε 37 χρόνια. Η δυναστεία των Κομνηνών απέκτησε πολλά παρακλάδια με σημαντική δύναμη, το αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί ύστερα από τρεις γενεές ο κύριος κλάδος της δυναστείας. Ο Αλέξιος Β΄ Κομνηνός γιος του Μανουήλ Α΄ ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας που ανέβηκε στον θρόνο ανήλικος, τον ανέτρεψε ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα του Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός (1183). Ο Ανδρόνικος Α΄ κυβέρνησε με βιαιότητα και ανατράπηκε σε δύο χρόνια (1185) από την Οικογένεια των Αγγέλων και τον ξάδελφο του Ισαάκιο Β΄ που και αυτός με την σειρά του ανατράπηκε και τυφλώθηκε από τον μικρότερο αδελφό του Αλέξιο Γ΄. Οι Άγγελοι ανατράπηκαν στην Δ΄ Σταυροφορία λίγο πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Σταυροφόρων που δημιούργησαν την Λατινική αυτοκρατορία από τον Αλέξιο Μούρτζουφλο συγγενή της οικογένειας των Δουκών.

Μεγαλοκομνηνοί


Λίγους μήνες πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους ένας κλάδος των Κομνηνών δραπέτευσε στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα και ίδρυσε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στις Ποντιακές Άλπεις. Ο γενάρχης της δυναστείας των "Μεγαλοκομνηνών" ήταν ο Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός εγγονός του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄.[24] Οι Μεγαλοκομνηνοί κυβέρνησαν την Τραπεζούντα 250 χρόνια, τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Δαυίδ Μέγας Κομνηνός, τον νίκησε και τον εκτέλεσε ο Οθωμανός Σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής και η Οθωμανική δυναστεία διεκδικούσαν την καταγωγή της από τον Τζελέπη Κομνηνό μεγαλύτερο αδελφό του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ που αποστάτησε στους Σελτζούκους και έγινε πατέρας του Σουλεϊμάν Σαχ. Ο κλάδος της Τραπεζούντας διατήρησε το επώνυμο "Αξούχος" σαν απόγονοι του Ιωάννη Αξούχου, ενός Βυζαντινού ευγενούς που είχε διατελέσει υπουργός την εποχή των Κομνηνών. Μία πριγκίπισσα από τον κλάδο της Τραπεζούντας ήταν επίσης μητέρα του Οθωμανού πρίγκιπα Σουλτάν Γιαχιά (γεν. το 1585) που ασπάστηκε τον χριστιανισμό και επιχειρούσε συνεχώς να πάρει τον θρόνο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Δεσποτάτο της Ηπείρου


Άλλος ένας κλάδος της οικογένειας ίδρυσε το Δεσποτάτο της Ηπείρου (1204), ιδρυτής και πρώτος δεσπότης ήταν ο Μιχαήλ Α΄ Κομνηνός Δούκας δισέγγονος του Αλεξίου Α΄ μέσω της κόρης του. Η Έλενα Δούκαινα Κομνηνή που προερχόταν από τον κλάδο της Ηπείρου παντρεύτηκε τον Γκυ Α΄ ντε Λα Ρος, με τον γάμο ενώθηκαν η οικογένεια των Κομνηνών και ο Οίκος ντε Λα Ρος, οι Κομνηνοί κυβέρνησαν το Δουκάτο των Αθηνών. Ο Ισαάκιος Κομνηνός της Κύπρου ένα άλλο μέλος της οικογένειας ίδρυσε την περίοδο 1184 - 1191 αυτοκρατορία στην Κύπρο που διατηρήθηκε μέχρι την εποχή που κατέλαβε το νησί ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στην Γ΄ Σταυροφορία. Όταν η Κωνσταντινούπολη επανήλθε στους Έλληνες κυβέρνησε η Δυναστεία των Παλαιολόγων που ήταν συγγενείς με τους Κομνηνούς, κυβέρνησε μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Οθωμανούς (1453). Ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας ήταν ο Ιωάννης Κομνηνός Μόλυβδος ένας διακεκριμένος Έλληνας ιερέας και επιστήμονας που έγινε Μητροπολίτης Σίδης και Δρύστρας, πέθανε το 1719.[25] Τα δικαιώματα που διεκδικούσε στον αυτοκρατορικό θρόνο της Τραπεζούντας ήταν πιθανότατα δική του επινόηση.

Δυτική Ευρώπη


Ο επιφανής Έλληνας από την Κορσική Ντεμετριούς Στεφανοπολί ντε Κομνέν αναγνωρίστηκε ως απόγονος και διάδοχος του αυτοκράτορα Δαυίδ Κομνηνού το 1782 από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄. Η Ειρήνη Αγγελίνα κόρη του Ισαάκιου Β΄ Άγγελου και συνεπώς απόγονος του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού παντρεύτηκε τον Φίλιππο της Σουηβίας τέταρτο γιο του Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσσα. Με τον γάμο αυτό το αίμα των Κομνηνών πέρασε σε όλες τις μεγάλες αυτοκρατορικές οικογένειες στην δυτική Ευρώπη.[26]

Νεώτερα χρόνια


Σε έγγραφο του 14ου αιώνα, που διασώζεται σήμερα, αναφέρονται μέλη της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη κτήτορες της "μονής Θεοτόκου της Βεβαίας Ελπίδος", αυτοί είναι οι[27] : Κωνσταντίνος Κομνηνός Παλαιολόγος, ο πανετυχέστατος σεβαστοκράτορ και πατήρ της κτήτορ, Ειρήνη Κομνηνή Βράνινα Παλαιολογίνα η σεβαστοκρατόρισσα, πιθανός σύζυγος του προηγούμενου. Ο Ιωάννης Κομνηνός Δούκας Συναδηνός μέγας στρατοπεδάρχης, η Θεοδώρα, ο Ιωάννης Κομνηνός Δούκας Συναδηνός μέγας κονόσταυλος γιος της κτήτορ, η Ειρήνη Λάσκαρίνα Κομνηνή Δούκαινα Παλαιολογίνα μεγάλη κονοσταύλισα σύζυγος του προηγούμενου και νύφη της κτητορίσης. Ο Μιχαήλ Κομνηνός Λάσκαρις Βρυέννης ό Φιλανθρωπος γαμβρός της κτητόρισας, η Αννα Καντακουζινή Κομνηνή Παλαιολογίνα Βρυέννα ή Φιλανθρωπινή εγγονή της κτητορίσης. Ο Μανουήλ Κομνηνός Ραούλ Ασάνης μέγας πριμικήριος και γαμπρός της κτητορίσης, ο Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας Συναδηνός πρωτοστράτωρ και γιος των κτητόρων, η σύζυγος του Ευδοκία Δούκαινα Κομνηνή Συναδηνή Παλαιολογίνα, ή πρωτοστρατόρισα. Ο 'Μιχαήλ Κομνηνός Λάσκαρης Βρυέννιος εγγονός της κτητορίσης, η Ειρήνη Κομνηνή Καντακουζινή Παλαιολογίνα εγγονή των κτητόρων, η Ευφροσύνη Κομνηνή Δούκαινα Παλαιολογίνα Ασάναινα μοναχή και κόρη των κτητόρων.

Μετά την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας αναφέρονται κλάδος της οικογένειας, με την προσωνυμία Μόλυβδος, που δεν είναι αποδεδειγμένο ότι ανήκαν στους Κομνηνούς αφού ισχυρίζονται ότι κατάγονται από άγνωστο γιο του αυτοκράτορα Βασιλείου, τον Ισαάκιο.[28]. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή μετά την πτώση της Τραπεζούντας το 1461 οι Κομνηνοί διασκορπίστηκαν, η οικογένεια του Δαυίδ βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, από εκεί ο Θεόδωρος Μόλυβδος Κομνηνός, γιος του Γεωργίου, μαζί με την σύζυγο του Μαρία Καζαβίτου πήγαν στην Ηράκλεια της Προποντίδας. το 1480, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα[29]. Γιος του Θεόδωρου ήταν ο Ισαάκιος και γιος του Ισαάκιου ο Μανουήλ, γιος του Μανουήλ ήταν ο Δαυίδ και γιος αυτού ο Ισαάκιος[30]. Γιος του Ισαάκιου ήταν ο Θεόδωρος και γιος αυτού ο Αλέξιος ο οποίος έγινε ιερέας[30], ο Θεόδωρος γιος του Αλεξίου, το 1657 γεννήθηκε ο Ιωάννης γιος του Θεόδωρου [31] αυτός ήταν ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας γνωστός σαν Ιερόθεος Μητροπολίτης Δύστρας τον 18ο αιώνα[32].

Κατάλογος Βυζαντινών Αυτοκρατόρων της Δυναστείας


Μέλη


Γενάρχης της Δυναστείας φέρεται ο Μανουήλ Ερωτικός (+1020), δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα ο τόπος καταγωγής του.[33] Το 978 βρίσκεται αμυνόμενος απέναντι από τον Σκληρό. Από το γάμο του απέκτησε τρεις γιους, το Νικηφόρο, τον Ισαάκιο ή Ισαάκ (μετέπειτα αυτοκράτορα) και τον Ιωάννη και μία κόρη.

Γενεαλογία


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας
Αυτ. των Ρωμαίων (1059-1067)
 
Σοφία Δούκαινα
ΟΙΚΟΣ ΔΟΥΚΩΝ
 
Μανουήλ Ερωτικός εκ Κόμνης
ΟΙΚΟΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ισαάκιος Α΄
Αυτ. των Ρωμαίων (1057-1059)
σύζ. Αικατερίνη της Βουλγαρίας
 
Ιωάννης
σύζ.Άννα Δαλασσηνή Χάροντος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μανουήλ
κουροπαλάτης
 
Μαρία
σύζ. Μιχαήλ Ταρωνίτης
πανυπερσέβαστος
 
Ισαάκιος
δούκας της Αντιόχειας
σύζ. Ειρήνη των Αλανών
 
Ευδοκία
σύζ. Νικηφόρος Μελισσηνός
στρατηγός
 
Θεοδώρα
σύζ. Κωνσταντίνος Διογένης
κουροπαλάτης
 

Αλέξιος Α΄
Αυτ. των Ρωμαίων
1081-1118)
σύζ. Ειρήνη Δούκαινα
 
Αδριανός
δομέστικος των Σχολών της Δύσης
σύζ. Ζωή Δούκαινα
(κόρη Κωνσταντίνου Ι΄ Δούκα
 
Νικηφόρος σεβαστός
μέγας δρουγγάριος του στόλου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιωάννης
δούκας του Δυρραχίου
 
Άννα Κομνηνή
ιστορικός
σύζ. Νικηφόρος Βρυέννιος ο νεότερος
ιστορικός
 
Μαρία
σύζ. Νικηφόρος Κατακαλών
πανυπερσέβαστος
 

Ιωάννης Β΄
Αυτ. των Ρωμαίων
(1118-1143)
 
Ανδρόνικος
σεβαστοκράτορας
 
Ισαάκιος
σεβαστοκράτωρ
 
Θεοδώρα
σύζ. Κωνσταντίνος Άγγελος
κατεπάνω της Σικελίας
 
Ευδοκία
σύζ. Μιχαήλ Ιασίτης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αλέξιος
συναυτοκράτορας
σύζ. 1.Ντομπρόντεια του Κιέβου
2.Κάτα της Γεωργίας
 
Μαρία
σύζ. Ιωάννης Ρογέριος Δαλασσηνός
καίσαρας
 
 
 
 
 
Ανδρόνικος
σεβαστοκράτωρ
 
Άννα
σύζ. Στέφανος Κοντοστέφανος
μέγας δούκας
 
 
 
 
 
Ισαάκιος
σεβαστοκράτωρ
σύζ. 1.Θεοδώρα Καματηρά
2.Ειρήνη Διπλοσυναδινή
 
Θεοδώρα
σύζ. Μανουήλ Ανεμάς
στρατηγός
 
 
 
 
 
Ευδοκία
Θεόδωρος Βατάτζης
στρατηγός
 

Μανουήλ Α΄
Αυτ. των Ρωμαίων
(1143-1180)
1. Βέρθα του Ζούλτσμπαχ
2.Μαρία της Αντιόχειας
 
Ιωάννης ο τζελέπης
σύζ. 1.(κόρη Λέοντα Α΄ της Αρμενίας)
2.(κόρη Μεσούντ Α΄ σουλτάνου του Ικονίου)
 

Ανδρόνικος Α΄
Αυτ. των Ρωμαίων
(1183-1185)
σύζ. 2.Αγνή (Άννα) των Καπετιδών
 
Ανδρόνικος Άγγελος
στρατηγός
ΟΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΩΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μαρία
σύζ. Αλέξιος Αξούχος
πανσεβαστός, πρωτοστράτορας,
δούκας της Κιλικίας
 
Μαρία
1.Ιωάννης Δασιώτης
2.Ιωάννης Καντακουζηνός
σεβαστός
 
Ιωάννης
δούκας της Κύπρου
σύζ. Μαρία Ταρωνίτισσα
 
Θεοδώρα
σύζ. Ερρίκος Β΄ Μπάμπενμπερκ
δούκας της Αυστρίας
 
Ευδοκία
2.Ιωάννης Γαβράς
 
Αλέξιος
πρωτοσεβαστός
σύζ. Μαρία Δούκαινα
 
(1) Ειρήνη
σύζ.Δούκας Καματηρός
 
(1) Μαρία
σύζ. Στέφανος Δ΄ Άρπαντ
βασ. της Ουγγαρίας
 
(2) Θεοδώρα
σύζ. Βαλδουίνος Γ΄ Ανζού
βασ. της Ιερουσαλήμ
 
(2) Ευδοκία
σύζ. Γουλιέλμος Η΄ του Μονπελιέ
 
Μαρία Πορφυρογέννητη
σύζ. Ρενιέ του Μομφερράτου
καίσαρ
 

Αλέξιος Β΄
Αυτ. των Ρωμαίων
(1180-1183)
σύζ. Αγνή (Άννα) Καπετιδών
 
(1) Μανουήλ
σύζ. Ρουσουδάν
Μπαγκρατιόνι Γεωργίας
 
Ιωάννης
(;)σεβαστός
 
(νόθος) Αλέξιος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιωάννης Κομνηνός Αξούχος ο παχύς
σφετεριστής
 
 
 
 
 
Μαρία
σύζ.1.Αμαλρίκ Ανζού
βασ. της Ιερουσαλήμ
2.Μπαλιάν του Ιμπελέν
κύριος του Ναμπλούς
 
Θεοδώρα
σύζ. Βοϊμόνδος Γ΄ Πουατιέ
πρίγκιπας της Αντιόχειας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ισαάκιος Κομνηνός Καματηρός
σφετεριστής της Κύπρου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μαρία του Μονπελιέ
σύζ. Πέτρος Β΄ Βαρκελώνης
βασ. της Αραγωνίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός
αυτ. της Τραπεζούντας
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ
σύζ. (;)Θεοδώρα Αξούχαινα
 
Δαυίδ
άρχων Ηρακλείας & Παφλαγονίας,
συναυτοκράτορας

Κλάδος Μεγάλων Κομνηνών Τραπεζούντας


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός
αυτ. της Τραπεζούντας (1204-22)
σύζ. Θεοδώρα Αξούχαινα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(κόρη)

σύζ. Ανδρόνικος Α΄ Γίδος
αυτ. της Τραπεζούντας (1222-35)
 

Ιωάννης Α΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1235-38)
 

Μανουήλ Α΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1238-63)
σύζ.1.Άννα Ξυλαλόη
2.Ρουσουδάν Βαγρατιδών
3.Ειρήνη Συρίκαινα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ανδρόνικος Β΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1263-66)
 

Θεοδώρα
αυτ. της Τραπεζούντας 1284-85
 

Γεώργιος
αυτ. της Τραπεζούντας (1266-80)
 

Ιωάννης Β΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1280-84, 85-97)
σύζ. Ευδοκία Παλαιολογίνα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αλέξιος Β΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1297-1330)
σύζ. Ζιζιάκ Ζακέλι
 
 
 
 
 

Μιχαήλ
αυτ. της Τραπεζούντας (1344-49)
σύζ. Ακροπολίτισσα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ανδρόνικος Γ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1330-32)
 

Άννα Αναχουτλού
αυτ. της Τραπεζούντας (1341-42)
 
1.Ειρήνη Παλαιολογίνα
αυτ. της Τραπεζούντας (1340-41)
 

Βασίλειος
αυτ. της Τραπεζούντας (1332-40)
 
2.Ειρήνη
 

Ιωάννης Γ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1342-44)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μανουήλ Β΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1332)
 
 
 
 
 

(2) Αλέξιος Γ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1349-90)
σύζ. Θεοδώρα Καντακουζηνή
κόρη Νικηφόρου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Άννα
σύζ. Βαγράτ Ε΄ της Γεωργίας
 

Μανουήλ Γ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1390-1417)
σύζ.1.Ευδοκία των Βαγρατιδών
2.Άννα Φιλανθρωπηνή
 
Ευδοκία Μεγάλη Κομνηνή
σύζ.1.Ταντζεντίν πασά της Σινώπης
εμίρης στα Λίμνια
2.Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς
πρίγκιπας της Ανατ. Μακεδονίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αλέξιος Δ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1417-29)
σύζ. Θεοδώρα Καντακουζηνή
κόρη Θεοδώρου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ιωάννης Δ΄
αυτ. της Τραπεζούντας (1429-60)
σύζ.1.κόρη Αλεξάνδρου Α΄ της Γεωργίας
2.κόρη Νταβλάτ Μπερντί Χαν
των Τούρκων της Κριμαίας
 
Μαρία
σύζ. Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος
Αυτ. των Ρωμαίων
 
Αλέξανδρος
συν-αυτοκράτορας (1429, 51-59)
σύζ. Μαρία Γκαττιλούζιο
(κόρη Ντορίνου Α΄ της Λέσβου
 

Δαυίδ
αυτ. της Τραπεζούντας (1460-61)
σύζ.1.Μαρία της Γοτθίας
2.Ελένη Καντακουζηνή
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(2) Βασίλειος
πρίγκιπας
 
(2) Μανουήλ
πρίγκιπας
 
(2) Γεώργιος<βρ>πρίγκιπας

Οι Κομνηνοί ως κτήτορες


Σημαντικότερα γεγονότα επί της Δυναστείας Κομνηνών


Παραπομπές


 1. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Comnenus" . Encyclopædia Britannica. 6 (11th ed.). Cambridge University Press. σ. 793
 2. Κατσαρός Β. (1983), Το "πρόβλημα της καταγωγή των Κομνηνών", Βυζαντιακά 3, τόμος Γ΄, σελ. 113
 3. Αλεξάντρ Καζντάν (1991), Βυζαντινό Λεξικό της Οξφόρδης, σ. 1143
 4. Βάρζος Κ. (1984), Η Γενεαλογία των Κομνηνών, τόμος Α΄, σ. 25-26, Βυζαντινά Κείμενα και Μελέται 20α, Κέντρον Βυζαντινών Ερευνών, Θεσσαλονίκη
 5. Κατσαρός Β. (1983), σ. 113
 6. Βάρζος Κ. (1984), σ. 25-26
 7. Αλεξάντρ Καζντάν (1991), Βυζαντινό Λεξικό της Οξφόρδης, σσ. 1143-1144
 8. Στήβεν Ράνσιμαν (1951), A History of the Crusades, Vol. I: The First Crusade, σ. 54, Cambridge University Press
 9. Ηλίας Λάσκαρης (1995), Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, τόμος Β΄, σ. 88, έκδοση Ελεύθερος Τύπος, Αθήνα
 10. Κατσαρός Β. (1983), σσ. 113-114, 119
 11. Βάρζος Κ. (1984), σσ. 25-26
 12. Βάρζος Κ. (1984), σσ. 25-26
 13. Αλεξάντερ Βασίλιεφ (1954), Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 324-1453, σ. 583, Α΄ έκδοση 1925, μετάφραση Δημοσθένης Σαβράμης, εκδόσεις Μπεργάδη
 14. Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1932), Ιστορία του Ελληνικού Έθνους: από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1930, προσθήκες, σημειώσεις και βελτιώσεις υπό Παύλου Καρολίδου, τόμος 4, μέρος Α΄, σ. 5, εκδόσεις Ελευθερουδάκης, Αθήνα
 15. Βάρζος Κ. (1984), σσ. 25-26
 16. Στήβεν Ράνσιμαν (1951), σσ. 54-55
 17. Αλεξάντρ Καζντάν (1991), Βυζαντινό Λεξικό της Οξφόρδης, σσ. 1143-1144
 18. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σσ. 25-26
 19. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 26
 20. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 26
 21. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 26
 22. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 26
 23. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 27
 24. Αλεξάντερ Βασίλιεφ (1936), "Ίδρυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1204-1222)", σσ. 3-37
 25. Βάρζος Κωνσταντίνος (1984), "Η Γενεαλογία των Κομνηνών", τόμος Α΄, σ. 32
 26. Bruno W. Häuptli: IRENE (Angelou) von Byzanz, in: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL), Τόμος. 28, Bautz, Nordhausen 2007, σσ. 858–862
 27. Henri Omont- Portrait des différents membres de la famille des Comnène. Peints dans le Typicon du monastère de Notre-Dame-de-Bonne-Espérance à Constanti, 1904
 28. Πάντος. σελ. 28-29
 29. Πάντος. σελ. 23
 30. 30,0 30,1 Πάντος. σελ. 24
 31. Πάντος. σελ. 25
 32. «Βάρζος, Κωνσταντίνος (1984). Η Γενεαλογία των Κομνηνών. A. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Βυζαντινών Μελετών, ΑΠΘ.» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2018. 
 33. Κατσαρός, Β., «Το “πρόβλημα της καταγωγής” των Κομνηνών», Βυζαντιακά 3 (1983), σελ. 111-122

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Βυζαντινές δυναστείες | Δυναστεία των Κομνηνών


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:20:44 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.