Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής ΑεροπορίαςΔιεθνής Οργανισμός
Πολιτικής Αεροπορίας
ΣυντομογραφίαICAO
Ίδρυση1947
ΤύποςΟργανισμός
ΈδραΜόντρεαλ, Καναδάς
Ιστότοποςicao.int

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (αγγλικά: International Civil Aviation Organization, ICAO) είναι ο οργανισμός που ρυθμίζει τις διεθνείς αερομεταφορές. Είναι τμήμα του ΟΗΕ και ιδρύθηκε το 1947 σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944 κατά τη συνδιάσκεψη για τη διεθνή πολιτική αεροπορία. Μέλη του είναι 191 χώρες και η έδρα του βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Πίνακας περιεχομένων

Αποστολή


Τα σημαντικότερα καθήκοντα του ICAO είναι τα εξής:

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου το Συμβούλιο του Οργανισμού μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως όργανο συνδιαλλαγής ή ως δικαστικό όργανο για επίλυση διαφορών που μπορεί να ενσκήψουν μεταξύ των μελών.

Κράτη μέλη


Σήμερα (Δεκέμβριος 2015) τα κράτη-μέλη είναι 191 ICAO members , συμπεριλαμβανομένων 190 από τα συνολικά 193 Μέλη του ΟΗΕ (όλα τα κράτη-μέλη εκτός από την Δομινίκα, το Λίχτενσταϊν και το Τουβαλού) και επιπρόσθετα τα Νησιά Κουκ.[1]

Οργάνωση


Ο ICAO αποτελείται από τους εξής φορείς:

Εκτός των παραπάνω υφίστανται επίσης η Αεροναυτική Επιτροπή, η Επιτροπή των Αερομεταφορών και η Νομική Επιτροπή όπου αντιπροσωπεύονται όλα τα μέλη. Ειδικότερα το έργο της τελευταίας είναι η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη ή κάποια εξ αυτών, καθώς και η προπαρασκευή σχεδίων διεθνών συμβάσεων τα οποία διανέμονται στα μέλη για εξέταση και αποδοχή.
Σημαντικότερα εξ αυτών των σχεδίων θεωρούνται τα αναφερόμενα στην περιοδική αναθεώρηση των διεθνών προτύπων και της ακολουθητέας πρακτικής που χρήζουν και ιδιαίτερης προσοχής για άμεση εφαρμογή αμέσως μετά τη ψήφισή τους από τα μέλη του Οργανισμού.

Γενικοί Γραμματείς

Πρόεδροι του Συμβουλίου

Παραπομπές


  1. «Member States.English.pdf» (PDF). ICAO. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. 

Πηγές


Το άρθρο αυτό στηρίχτηκε σε υλικό της αγγλικής και γερμανικής wikipedia, καθώς και σε υλικό που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, www.icao.int.

Δείτε επίσης


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Διεθνείς οργανισμοί | Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών | Αεροπορικές αρχές


Ημερομηνια: 15.03.2021 11:43:01 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.