Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
Ίδρυση23 Ιουνίου 1894
ΙδρυτήςΠιερ ντε Κουμπερτέν και Δημήτριος Βικέλας
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΛωζάνη, Ελβετία, Ελβετία
Μέλη105 ενεργά μέλη
32 επίτιμα μέλη
Επίτιμος ΠρόεδροςΖακ Ρογκ
ΠρόεδροςΤόμας Μπαχ
ΜήνυμαCitius, Altius, Fortius
(Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα)
Ιστότοποςolympic.org

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ, αγγλικά: International Olympic Committee, IOC, γαλλικά: Comité International Olympique, COI) δημιουργήθηκε από τον Δημήτριο Βικέλα και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1894 για να αναβιώσει τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα.

Η ΔΟΕ διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποφασίζει επίσης για την εισαγωγή ή την κατάργηση ενός αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες της Ολυμπιάδος γιορτάζονται κάθε 4 χρόνια (θερινοί) ενώ οι χειμερινοί το 3ο έτος της Ολυμπιάδας. Οι πρώτοι θερινοί εορτάστηκαν το 1896 στην Αθήνα, ενώ οι πρώτοι χειμερινοί το 1924 στο Σαμονί (Chamonix) της Γαλλίας.

Πίνακας περιεχομένων

Οργάνωση


Η Σύνοδος της ΔΟΕ

Η Σύνοδος της ΔΟΕ είναι η γενική συνέλευση των μελών της ΔΟΕ. Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο κατά τον οποίο κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Είναι το ανώτατο όργανο της ΔΟΕ και οι αποφάσεις της είναι οριστικές.

Έκτακτες σύνοδοι μπορούν να συγκαλούνται από τον Πρόεδρο ή μετά από γραπτή αίτηση τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών της.

Μεταξύ άλλων, οι αρμοδιότητες της Συνόδου είναι:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αποτελείται από τον Πρόεδρο, τέσσερις αντιπροέδρους και από άλλα δέκα μέλη. Όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ εκλέγονται από τη σύνοδο, σε μυστική ψηφοφορία, με πλειοψηφία των ψηφισάντων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αναλαμβάνει τη γενική συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της ΔΟΕ και τη διαχείριση των υποθέσεών της.

Η Σύνοδος της ΔΟΕ εκλέγει, με μυστική ψηφοφορία, τον Πρόεδρο της ΔΟΕ μεταξύ των μελών του, για θητεία οκτώ ετών, άπαξ ανανεώσιμη για μια θητεία τεσσάρων ετών. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, εξελέγη για θητεία οκτώ ετών στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Μπαχ θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2021.

Πρόεδροι της ΔΟΕ


Διετέλεσαν οι:

Ελληνική Εκπροσώπηση


ΠαραπομπέςΕξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Ολυμπιακοί Αγώνες | Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή


Ημερομηνια: 15.03.2021 06:50:38 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.