Δελφοί Φωκίδας



Αυτό το λήμμα αφορά την κωμόπολη της Φωκίδας. Για τον αρχαιολογικό χώρο, δείτε: Δελφοί.

Δελφοί
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔελφών
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦωκίδας
Υψόμετρο570
Πληθυσμός854 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΚαστρί
Ταχ. κωδ.33054

Οι Δελφοί είναι κωμόπολη του Νομού Φωκίδος με πληθυσμό 854 κατοίκους (Απογραφή 2011), χτισμένη δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Αποτελούν ιστορική έδρα του Δήμου Δελφών του προγράμματος Καλλικράτης, ενώ αποτέλεσαν και έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Δελφών. Είναι κτισμένοι στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μέτρων. Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν «Καστρί» και ήταν χτισμένος στην θέση του σημερινού αρχαιολογικού χώρου ο οποίος είχε επιχωθεί[1]. Μετά τις ανασκαφές του 1892 μεταφέρθηκε δυτικότερα και μετονομάστηκε σε Δελφούς.[2] Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενος την ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών όλο τον χρόνο ενώ τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση έχει ενισχυθεί και από την ύπαρξη των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Στους Δελφούς βρίσκεται το κύριο μέρος των εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (με εξαίρεση την Κεντρική Υπηρεσία του Κέντρου, που στεγάζεται στην Αθήνα).[3] Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκεται και το σπίτι της Εύας και του Άγγελου Σικελιανού, στο οποίο σήμερα λειτουργεί μουσείο αφιερωμένο στις Δελφικές Εορτές.

Πίνακας περιεχομένων

Δημόσια Βιβλιοθήκη Δελφών


Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δελφών, η οποία είναι η μοναδική Δημόσια στο Νομό Φωκίδας, υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύριος σκοπός της λειτουργίας της είναι να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες της κοινότητας που καλύπτει μέσα από συλλογές, υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει, να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα για τους χρήστες της και να τους προωθεί την έρευνα, τη γνώση καθώς και την αγάπη για το βιβλίο.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περίπου 15.000 τόμους με θέματα που αφορούν την περιοχή και την περιφέρεια αλλά και όλους τους τομείς γνώσεων για κάθε είδος ενδιαφέρον. Διαθέτει μόνο έντυπο υλικό, από δωρεές και αγορές η οποίες γίνονται βάσει των αναγκών και τον προτάσεων των χρηστών της, των επίκαιρων θεμάτων, της έλλειψης υλικού σε θεματικές κατηγορίες και της συχνότητας χρήσης κάποιου υλικού. Παράλληλα, διαθέτει παιδικά βιβλία και σχολικά βοηθήματα για την εξυπηρέτηση των παιδιών και των εφήβων που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη.

Πηγές


Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι






Κατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Δήμος Δελφών


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:50:19 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.