Δήμαρχος
Δήμαρχος είναι ο επικεφαλής του συνόλου του δήμου, που μπορεί να αποτελείται από μια ή περισσότερες Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμους), οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αποτελούνται από μία ή περισσότερες κοινότητες.

Ελλάδα


Στην Ελλάδα ο δήμαρχος είναι αιρετός και εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια, στις δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος είναι επικεφαλής των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ελληνικοί δήμοι συμμετέχουν στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου οι δήμαρχοι συζητούν προβλήματα. Μετά από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις "Καποδίστριας", "Καλλικράτης" και "Κλεισθένης", οι ελληνικοί δήμοι μειώθηκαν σε αριθμό στο πλαίσιο προσπάθειας μείωσης εξόδων και αύξησης της διοικητικής αποτελεσματικότητας με συνένωση μικρότερων δήμων και κοινοτήτων. Συνήθως ασκούν τη δημοτική εξουσία παράλληλα με ένα δημοτικό συμβούλιο. Σε ομοσπονδιακές χώρες οι δήμαρχοι έχουν ευρύτερες εξουσίες, ενώ σε ενιαία κράτη, όπως η Ελλάδα, ασκούν κατά βάση διαχειριστικές αρμοδιότητες. Ένα σημαντικό ζήτημα αφορά το εάν ο δήμαρχος διαχειρίζεται ίδιους πόρους (κυρίως από φορολογία και δημοτικές επιχειρήσεις) ή εξαρτάται από χρηματοδότηση της Κυβέρνησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Τοπική Αυτοδιοίκηση | Δήμαρχοι ελληνικών πόλεων | Θέσεις εξουσίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 08:13:52 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.