Δέρβη
Δέρβη
37°20′55″N 33°21′41″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΤουρκία

Η Δέρβη ήταν πόλη της Ρωμαϊκής επαρχίας της Γαλατίας της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της αρχαίας Λυκαονίας. Αναφέρεται μάλιστα και στις Πράξεις των Αποστόλων (14:6, 14:20 και 16:1). Είναι η μοναδική πόλη από όσες αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη όπου το μήνυμα του Ευαγγελίου έγινε εξ' αρχής δεκτό από τους κατοίκους της.

Πίνακας περιεχομένων

Ετυμολογία


Η λέξη Δέρβη μάλλον έχει σχέση με την περσική «ντερμπέντ» που σημαίνει στενό πέρασμα. Παρόμοια ετυμολογία έχουν και τα δερβένια.

Τοποθεσία


Το 1956, με βάση μια επιγραφή, ο Michael Ballance προσδιόρισε τον τόπο όπου βρισκόταν η αρχαία Δέρβη σε έναν λόφο γνωστό σήμερα ως Kerti Hüyük, μερικά χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Καραμάν (αρχαία Λάρανδα) στη σημερινή Τουρκία.[1] Αν και για το θέμα υπάρχει αντιπαράθεση, η θέση αυτή θεωρείται ως η πιο πιθανή.[2][3]. Η Καινή διαθήκη αναφέρει την Δέρβη ως πόλη κάπου κοντά στο Ικόνιο και τα Λύστρα, μιας και ο απόστολος Παύλος, αφού λιθοβολήθηκε στα Λύστρα, σχεδόν ημιθανής κατάφερε να φτάσει μέχρι την Δέρβη.

Ιστορία


Ο Αντίπατρος της Δέρβης, φίλος του Κικέρωνα,[4] ήταν κυβερνήτης της Δέρβης, αλλά σκοτώθηκε από τον Αμύντα της Γαλατίας, ο οποίος πρόσθεσε τη Δέρβη στις κτήσεις του.[5][6]

Κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους έκοψε και κυκλοφόρησε δικά της νομίσματα, από τα οποία λίγα σώζονται.[7]

Οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας έφτασαν στη Δέρβη μετά την διαφυγή από την απόπειρα λιθοβολισμού τους στο Ικόνιο, περίπου 60 μίλια μακριά,[8] και κήρυξαν το Ευαγγέλιο με επιτυχία[9]. Ο Παύλος και ο Βαρνάβας επέστρεψαν στη Δέρβη μετά τον λιθοβολισμό τους στα Λύστρα.[10] Σχετικά με αυτές τις εμπειρίες, ο Παύλος σχολίασε: "πρέπει να περάσουμε πολλές δοκιμασίες για να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού."[11]. Ο ίδιος και ο Σίλας αργότερα επισκέφθηκαν τη Δέρβη και πάλι.[12]

Επισκοπή Δέρβης

Η Επισκοπή της Δέρβης ήταν θέση βοηθού επισκόπου της επισκοπής του Ικονίου. Μάλιστα τα ονόματα τεσσάρων επισκόπων διασώζονται και καλύπtουν την περίοδο από το 381 έως το 672.[13]

Αναφορές

Κατηγορίες: Αρχαίες πόλεις της Λυκαονίας | Πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας | Ρωμαϊκές πόλεις στην Τουρκία


Ημερομηνια: 28.03.2021 11:49:01 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.