Δάμαρις μάρτυςΔάμαρις μάρτυς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Θάνατος1ος αιώνας
Eορτασμός αγίου4 Οκτωβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεταίρα

Η Δάμαρις όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, ήταν η πρώτη Αθηναία γυναίκα που πίστεψε στο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο (Πράξεις ιζ΄ 34).

Θεωρείται ότι έζησε στον 1ο αιώνα και ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό αφού άκουσε τον λόγο του Απόστολου Παύλου στον Άρειο Πάγο. Περισσότερα δεν είναι γνωστά για τη γυναίκα αυτή αλλά θεωρείται ότι πρέπει να ήταν σπουδαία προσωπικότητα της πόλης, για να αναφέρεται ονομαστικά.[εκκρεμεί παραπομπή] Έκανε σημαντικές φιλανθρωπικές προσφορές[εκκρεμεί παραπομπή].

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 3 Οκτωβρίου[1]. Προς τιμή της ονομάστηκε οδός στην Αθήνα.[2]

Παραπομπές


  1. Εκκλησία της Ελλάδος
  2. Αλεξάνδρα Δεσποτοπούλου, Μαρία Φουντουλάκη (Φεβρουάριος 2004). Οδωνυμικά της Νέας Σμύρνης: οι ονομασίες των οδών Αρχειοθετήθηκε 2014-11-09 στο Wayback Machine.. Πτυχιακή Εργασία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. σελ. 83-84 Αρχειοθετήθηκε 2011-12-16 στο Wayback Machine.. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2012Κατηγορίες: Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:18:17 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.