Γρηγόριος ΠαπαδόπουλοςΓρηγόριος Παπαδόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1819[1]
Θεσσαλονίκη[2]
Θάνατος1873[1]
Θεσσαλονίκη[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
διδάσκων πανεπιστημίου
αρχαιολόγος[2]
πολυμαθής[2]
φιλόλογος[2]

Ο Γρηγόριος Παπαδόπουλος (1819 - 1873) υπήρξε Έλληνας λόγιος και συγγραφέας του 19ου αιώνα.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία


Γεννήθηκε το 1819 στη Θεσσαλονίκη[3], σπούδασε αρχικά στην Αίγυπτο στους Λαζαριστές και συνέχισε τις σπουδές του στη Σύρο και στο Παρίσι. Εκεί προσελήφθη γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρου Γκίκα. Αργότερα διορίστηκε καθηγητής στο Λύκειο του Αγίου Σάββα στο Βουκουρέστι, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την προσωπική εκπαίδευση της ανιψιάς του ηγεμόνα Έλενα Γκίκα.

Το 1844 διορίστηκε καθηγητής γυμνασίου στην Αθήνα και μετά από δύο χρόνια καθηγητής Ιστορίας των εικαστικών Τεχνών και ερμηνείας πινάκων στη «Σχολή Τεχνών», καθώς και καθηγητής της καλλιτεχνικής Μυθολογίας και της Ιστορίας των Εικαστικών Τεχνών στο Πολυτεχνείο Αθηνών[3], όπου και παρέμεινε μέχρι το 1863. Το 1849 ίδρυσε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Μαθήτριά του ήταν η Καλλιόπη Κεχαγιά (1839-1905), πρωτοπόρος εκπαιδευτικός και φεμινίστρια του 19ου αιώνα.[4]

Απεβίωσε το 1873.

Συγγράμματα


και άλλα πολλά.

Πηγές


Παραπονπές


Ελεονώρα Βρατσκίδου, "Αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα το 19ο αιώνα: η διδασκαλία του Γρηγόριου Παπαδόπουλου και του Στυλιανού Κωνσταντινίδη στο Σχολείο των

Τεχνών- Ι", Ιστορία της Τέχνης, τχ. 1, Χειµώνας 2013, σ. 10-45.
Κατηγορίες: Έλληνες λόγιοι του 19ου αιώνα | Έλληνες πανεπιστημιακοί


Ημερομηνια: 27.03.2021 08:44:42 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.