Γεώργιος ΠεσμαζόγλουΓεώργιος Πεσμαζόγλου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΟκτώβριος 1890
Αλεξάνδρεια
Θάνατος22  Μαΐου 1984
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διπλωμάτης
εκδότης
οικονομολόγος
Οικογένεια
ΟικογένειαΟικογένεια Πεσμαζόγλου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αθηνών)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αττικοβοιωτίας)
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα

Ο Γεώργιος Πεσμαζόγλου (1890- 22 Μαΐου 1984) (ή κάποιες φορές και Πεσματζόγλου[1]) υπήρξε Διδάκτωρ οικονομολόγος, βουλευτής, υπουργός, πρέσβης και εκδότης εφημερίδας.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Οκτώβριο του 1890 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Παρισιού, Νεαπόλεως και Σιένας. Είναι διδάκτωρ της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών στο Παρίσι.

Αρχικά εργάσθηκε ως υπάλληλος της Τράπεζας Αθηνών. Μετείχε των Βαλκανικών πολέμων 1912-13. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη πολιτική και κατέλαβε υψηλά αξιώματα, εκλεγόμενος βουλευτής Αθηνών και Αττικοβοιωτίας (1915-1936) με το κόμμα των Εθνικοφρόνων, από το οποίο και προέκυψε το Λαϊκό Κόμμα του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1915 - 1917). Στη συνέχεια εξορίσθηκε από τις γαλλικές αρχές "κατοχής" στη Κορσική μαζί με άλλες προσωπικότητες του αντιβενιζελικού κύκλου, από την οποία και δραπέτευσε στην Ιταλία με τους Δημήτρη Γούναρη και Ιωάννη Μεταξά. Το 1925 ίδρυσε με τον αδελφό του Στέφανο την ημερήσια εφημερίδα «Πρωΐα», από τις σοβαρότερες της περιόδου 1925-1941. Ο Γεώργιος Πεσμαζόγλου ήταν ένας από τους ιδρυτές της Βαλκανικής Ενώσεως της οποίας διατέλεσε και αντιπρόεδρος το 1928. Επίσης υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου (1929), υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1932-1934), υπουργός Εξωτερικών (1934), υπουργός των Οικονομικών (1935-1936), διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 1945 ως το 1951[2] και της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος την ίδια περίοδο και πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων τους (1950-1953). Το 1957 τοποθετήθηκε Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1959. Πέθανε στην Κηφισιά και κηδεύτηκε στο παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης, τον Μάιο του 1984.[3]

Σημαντικά συγγράμματά του (βιβλία) είναι:

Τιμήθηκε με πλείστα παράσημα ελληνικά, μεταξύ των οποίων το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα, καθώς και ξένα.

Παραπομπές


  1. Π.χ. [1], και [2])
  2. Διοικητές της ΕΤΕ Αρχειοθετήθηκε 2015-05-22 στο Wayback Machine., ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
  3. Καθημερινή, Πένθη, 24-5-1984, σελ. 2.

Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Έλληνες διπλωμάτες | Έλληνες εκδότες | Έλληνες οικονομολόγοι | Έλληνες υπουργοί Εθνικής Οικονομίας | Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών | Έλληνες υπουργοί Οικονομικών | Βουλευτές Αθηνών | Βουλευτές Αττικοβοιωτίας | Έλληνες της Αιγύπτου | Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα | Οικογένεια Πεσμαζόγλου | Αντιβενιζελικοί


Ημερομηνια: 15.03.2021 09:07:03 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.