Γαία (μυθολογία)Γαία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γαία (Αρχαία Ελληνικά)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟυρανός
Τάρταρος
ΣύντροφοςΠοσειδώνας
Δίας
Ήλιος
ΤέκναΟύραια
Κρόνος[1]
Ουρανός
Ρέα[2]
Ευρυμέδοντας
Ωκεανός
Τυφών
Τηθύς[3]
Αλκυονέας (Γίγαντας)
Εγκέλαδος
Δάμυσος
Άλπος
Μίμας
Γύγης
Κλυτίος
Εφιάλτης
Πορφυρίων (μυθολογία)
Γρατίων
Ιππόλυτος
Βριάρεως
Βρόντης
Άναξ
Πάλλας
Αρισταίος[4]
Αστραίος[5]
Εύρυτος
Οπλάδαμος
Κότος
Ότος[6]
Πολυβώτης
Πέλορος
Στερόπης
Μελία
Άργης
Νηρέας
Κρείος
Ευρυφάεσσα[7][8]
Φοίβη
Κόιος
Ιαπετός[9]
Υπερίων[10]
Θέμις
Μνημοσύνη
Πόντος
Φόρκυς
Κητώ
Θαύμας
Ευρυβία
Τελχίνες
Μέγαιρα
Αληκτώ
Τισιφόνη
d:Q3603818
Ανταίος
Μάνης
d:Q2144233[11]
Syceus[12]
Διώνη
Άκμων
Hyllus
Άδανος
Κρέουσα[13]
Τριπτόλεμος
Γλαύκη
Αιγαίως
Αίτνα
Altercatio
Άθως
Ευώνυμος
Colophómvs
Corydon
Δαμάσης
Δάφνη
Cepheus
d:Q60173545
Δόλος
d:Q60182613
Έχιδνα
Effra
Έμφυτος
Γοργόνη
ΓονείςΧάος και Αιθέρας και Ημέρα και Ομίχλη
ΑδέλφιαΝυξ
Έρως
 Σχετικά πολυμέσα

Η Γαία (αρχ. ελλ.: Γαῖα) προϋπήρχε με το Χάος και τον Έρωτα-Φάνη στη δημιουργία του Κόσμου. Κατά άλλους αυτές οι τρεις κοσμικές υπάρξεις γεννήθηκαν, κατά αντίστροφη σειρά, από το Κοσμικόν Ωόν όπως αναφέρεται στη Θεογονία του Ησίοδου, το οποίο προήλθε από το μηδέν, το τίποτα ή από τη Νύχτα.

Η Γαία, στο επίπεδο της Κοσμογονίας, συμβολίζει την υλική πλευρά του Κόσμου και όχι τη Γη. Το Χάος συμβολίζει τον Χώρο του Σύμπαντος. Ο Έρωτας συμβολίζει την κινητήρια δύναμη που ενώνει, μεταλλάσσει και μεταμορφώνει (μορφή, αυτό που φαίνεται, ο Φάνης) το Παν.

Πίνακας περιεχομένων

Ο Ουρανός


Σύμφωνα με τον Ησίοδο η Γαία με το Χάος, με μεσολάβηση του Έρωτα, γεννούν τον Ουρανό. Μια άλλη εκδοχή ταυτίζει το Χάος με τον Ουρανό και οριοθετεί έτσι τη Γαία και τον Ουρανό ως το πρώτο Κοσμικό Ζευγάρι της Δημιουργίας. Η Γαία ενώθηκε με τον Ουρανό και δημιούργησε τους Γίγαντες, τους Τιτάνες, τον Ωκεανό ή Πόντο και όλη την πλάση που περιβάλλει τον κόσμο. Ο Ουρανός, θέλοντας να ανακόψει τη συνεχή δημιουργία της Γαίας, αποφασίζει να στείλει τα παιδιά του στα σπλάχνα της. Εξαιτίας αυτής της σκληρότητας, η Γαία συμμαχεί με έναν από τους Τιτάνες υιούς της, τον Κρόνο, και καθαιρεί από την εξουσία του κόσμου τον Ουρανό.

Συμπληρωματικά


Όμως η αδικία και η σκληρότητα του Κρόνου, θα την οδηγήσει να βοηθήσει τον Δία, δίνοντάς του το φάρμακο που θα αναγκάσει τον Κρόνο να βγάλει από μέσα του τα παιδιά - θεούς, τα οποία κατάπιε από φόβο μη χάσει την εξουσία κατά τα πρότυπα του Ουρανού. Τέλος, υπάρχει μια εκδοχή, κατά την οποία ή Γαία, μετά την πτώση του Ουρανού, ενώθηκε με τον Ωκεανό και γέννησε θεούς και θεές του υγρού στοιχείου.

Ορφικός ύμνος Γαίας


(θυμίαμα, παν σπέρμα πλην κυάμων και αρωμάτων )

[Ορφικός ύμνος Γαίας] Γαῖα θεά, μῆτερ μακάρων θνητῶν τ᾽ ἀνθρώπων, παντρόφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα, αὐξιθαλής, φερέκαρπε, καλαῖς ὥραισι βρύουσα, ἕδρανον ἀθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη, ἣ λοχίαις ὠδῖσι κύεις καρπὸν πολυειδῆ, ἀιδία, πολύσεπτε, βαθύστερν᾽, ὀλβιόμοιρε, ἡδυπνόοις χαίρουσα χλόαις πολυανθέσι δαῖμον, ὀμβροχαρής, περὶ ἣν κόσμος πολυδαίδαλος ἄστρων εἱλεῖται φύσει ἀενάωι καὶ ῥεύμασι δεινοῖς. ἀλλά, μάκαιρα θεά, καρποὺς αὔξοις πολυγηθεῖς εὐμενὲς ἦτορ ἔχουσα, σὺν ὀλβίοισιν ἐν ὥραις.' [14]

[Απόδοση] «Γαία θεά, μητέρα των μακάρων και των θνητών ανθρώπων, πάντροφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα, αυξιθαλής, φερέκαρπε, που βρίθεις με ωραίες ώρες, έδρανο του αθανάτου Κόσμου, πολυποίκιλε, κούρη, που σε λόχιες ωδίνες κύεις πολυειδή καρπό, αίδια, πολύσεπτε, βαθύστερνη, ολβιόμοιρη, δαίμονα που χαίρεσαι με τις ηδύπνοες πολυάνθεμες χλόες, εμβροχαρή, περί της οποίας ελίσσεται ο πολυδαίδαλος κόσμος των άστρων με την αέναη φύση και τα δεινά ρεύματα. Αλλά μακάρια θεά, ας αυξάνεις τους πολυγηθείς καρπούς έχοντας ευμενές ήτορ, μαζί με όλβο εν ώραις.»

Έκθεση φωτογραφιών


Φωτογραφίες
Η θεά Γαία στην τέχνη  
Η θεά Γαία στην τέχνη  
Η θεά Γαία στην τέχνη  
Η θεά Γαία στην τέχνη  

Δείτε επίσης


Παραπομπές


 1. «Κρόνος» (Ρωσικά)
 2. «Rhea» (Ρωσικά)
 3. «Tethys» (Ρωσικά)
 4. «Aristaeus» (Ρωσικά)
 5. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
 6. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
 7. «Θεία» (Ρωσικά)
 8. «Фия»
 9. «Iapetus» (Ρωσικά)
 10. «Hyperion» (Ρωσικά)
 11. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
 12. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2016.
 13. «Creusa» (Ρωσικά)
 14. 87 από τη Βικιθήκη - Ορφικός ύμνος ΓαίαςΚατηγορίες: Θεότητες της ελληνικής μυθολογίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:58:59 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.