Βόρεια ΘάλασσαΗ Βόρεια Θάλασσα είναι θάλασσα του Ατλαντικού ωκεανού, η οποία βρέχει μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Το μήκος της ξεπερνά τα 970 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος τα 580 χιλιόμετρα, και έχει έκταση περίπου 570.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέσο βάθος 90 μέτρα και μέγιστο βάθος 725 μέτρα.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία


Η Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας στα ανατολικά, του Ηνωμένου Βασιλείου στα δυτικά, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας στα νότια. Τμήμα της Βόρειας Θάλασσας αποτελεί το Σκάγκερακ μεταξύ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, το οποίο μέσω του Κάτεγατ, την συνδέει με τη Βαλτική Θάλασσα. Στα νότια η Βόρεια Θάλασσα συνδέεται με τον υπόλοιπο Ατλαντικό ωκεανό με τον πορθμό του Ντόβερ στη Μάγχη και στα βόρεια μέσω της Νορβηγικής Θάλασσας.

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Βόρειας θάλασσας ως εξής:[1]

Μείζονες ποταμοί που διοχετεύουν τα νερά τους στη θάλασσα είναι οι Έλβας, Βέζερ, Εμς, Ρήνος, Μεύσης, Σελντ, Τάμεσης και Χάμπερ. Το Κανάλι του Κιέλου, μία από τις πιο πολυσύχναστες πλεύσιμες υδάτινες διόδους στον κόσμο, συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα με τη Βαλτική.

Ονομασία


Η ονομασία της προέρχεται με τους κατοίκους της Φρισίας που ζούσαν νοτίως της θάλασσας την οποία αποκαλούσαν Βόρεια, ξεχωρίζοντάς τη από την Ανατολική (Βαλτική), την πλέον αποξηραμένη Νότια και την Μέση Θάλασσα.

Την κλασική εποχή το υδάτινο αυτό σώμα αποκαλείτο και Οκεάνουμ ή Μάρε Γκερμανίκουμ (Oceanum ή Mare Germanicum), δηλαδή Γερμανικός Ωκεανός ή Θάλασσα. Το όνομα αυτό χρησιμοποιείτο ευρέως στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες παράλληλα με την ονομασία Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις αρχές του δεκάτου ογδόου αιώνα. Ως τον δέκατο ένατο αιώνα το όνομα Γερμανική Θάλασσα σπάνιζε ακόμα και στην Γερμανία. Στα δανικά η Βόρεια Θάλασσα αποκαλείται επίσης Vesterhavet (εκτός από Nordsøen) που σημαίνει Δυτικός Ωκεανός καθώς βρίσκεται στα δυτικά της Δανίας.

Ιστορία


Η πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας το 1953 προκάλεσε πάνω από 2000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια των παγετώνων ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Θάλασσας ήταν ξηρά, πιθανότατα τούντρα.

Φυσικοί πόροι


Στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα North Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Βόρεια θάλασσα


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:26:31 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.