Βουνιχώρα ΦωκίδαςΒουνιχώρα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΦωκίδας
ΔήμοςΔελφών
Δημοτική ΕνότηταΓαλαξειδίου
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
Υψόμετρο690
Πληθυσμός714 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ.331 00
Τηλ. κωδ.22650

Η Βουνιχώρα είναι ιστορικό, μαρτυρικό, ορεινό χωριό της τέως επαρχίας Παρνασσίδας του Νομού Φωκίδας, σε απόσταση 18 χλμ. από την πρωτεύουσα Άμφισσα. Βρίσκεται βορειοδυτικά του Γαλαξειδίου και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δελφών. Βρίσκεται κτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας και σε υψόμετρο 690 μ., ενώ αριθμεί 714 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Στις σημερινές ασχολίες τους περιλαμβάνονται η ελαιοκαλλιέργεια, η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, ενώ παλαιότερα έξω από το χωριό λειτουργούσε λατομείο βωξίτη.

Πίνακας περιεχομένων

Όνομα


Πιθανότερη εξήγηση για την προέλευση του ονόματός του αποτελεί η απόδοση σε μια λέξη της φράσης «χώρα του βουνού».

Ιστορία


Οι αρχικοί κάτοικοι της Βουνιχώρας βρέθηκαν στην περιοχή από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κατά την διάρκεια της κατοχής η κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση. Στις 10 Απριλίου του 1943 οι ιταλικές δυνάμεις Κατοχής πυρπόλησαν το χωριό, εκτελώντας παράλληλα όσους κατοίκους βρήκαν σε αυτό. Η συγκεκριμένη ενέργεια σημειώθηκε ως αντίποινα για τις απώλειες που υπέστησαν οι Ιταλοί δύο μέρες νωρίτερα σε σύγκρουση με αντάρτες του ΕΛΑΣ υπό τον καπετάν Νικηφόρο στον δημόσιο δρόμο Άμφισσας - Λιδωρικίου, κοντά στη γειτονική Αγία Ευθυμία, η οποία επίσης καταστράφηκε[1].

Αθλητισμός


Το 1987 η ποδοσφαιρική ομάδα Έλατος Βουνιχώρας κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Φωκίδα, αλλά μηδενίσθηκε λόγω ενός τυπικού παραπτώματος και έτσι έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδό της στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Από το 2002 το χωριό εκπροσωπεί η Αναγέννηση Βουνιχώρας, που αποτελεί εξέλιξη του Ελάτου.

Παραπομπές


  1. Αθανασίου Κ. Κούτρα, Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944, Αθήναι 1992, σελ. 58.

Πηγές

Κατηγορίες: Χωριά του νομού Φωκίδας | Θηριωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα | Δήμος Δελφών


Ημερομηνια: 28.03.2021 01:38:26 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.