Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου ΒασιλείουΗ Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας
Είδος
ΤύποςΚάτω Βουλή
Ηγεσία
Πρόεδρος
Λίντσεϊ Χόιλ
Από 22 Ιουνίου 2009
Ηγέτης
Τζέικομπ Ρις-Μογκ (Συντηρητικό Κόμμα)
Από 24 Ιουλίου 2019
Σκιώδης Ηγέτης
Βάλερι Βαζ (Εργατικό Κόμμα)
Από 6 Οκτωβρίου 2016
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Η της Α/Μ Κυβέρνηση

H της Α/Μ Πλέον Πιστή Αντιπολίτευση

Ελάσσων Αντιπολίτευση

Πρόεδρος

  •      Λίντσεϊ Χόιλ (1)
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
12 Δεκεμβρίου 2019
Τόπος συνεδριάσεων
Αίθουσα των Κοινοτήτων, Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, Λονδίνο
Ιστοσελίδα
House of Commons

H Βουλή των Κοινοτήτων (αγγλικά: House of Commons) είναι η Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το Βρετανό Μονάρχη και τη Βουλή των Λόρδων (Άνω Βουλή). Και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων) συνεδριάζουν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία


Αρχικά η Βουλή των Κοινοτήτων είχε πολύ μικρότερη εξουσία από ότι η Βουλή των Λόρδων, αλλά σήμερα οι νομοθετικές της αρμοδιότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες της Βουλής των Λόρδων. Σύμφωνα με τη Νομοθετική Πράξη 1911, η εξουσία των Λόρδων Βουλευτών να απορρίπτουν τα περισσότερα νομοσχέδια περιορίστηκε σε μία εξουσία επιβράδυνσης της διαδικασίας ψήφισης ενός νομοσχεδίου. Επιπλέον, η Κυβέρνηση είναι κατά κύριο λόγο υπόλογη στη Βουλή των Κοινοτήτων και η Πρωθυπουργός διατηρεί τη θέση της μόνον εφόσον έχει την υποστήριξή της. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί προέρχονται από τη Βουλή των Κοινοτήτων, και με εξαίρεση μία βραχύβια θητεία[1] το ίδιο ισχύει και για όλους τους Πρωθυπουργούς από το 1902.

Το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα εξελίχθηκε στην Αγγλία ως Βουλή των Κοινοτήτων της Αγγλίας σε κάποιο σημείο στη διάρκεια του 14ου αιώνα και στην ουσία, υπάρχει με ιστορική συνέχεια από τότε που δημιουργήθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας μετά την πολιτική ένωση με τη Σκωτία για να αλλάξει όνομα ξανά στη διάρκεια του 19ου αιώνα, με την ένωση με την Ιρλανδία, και τελικά να αποκτήσει το σημερινό του τίτλο με την ανεξαρτησία που δόθηκε στο Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος το 1922.

Βουλευτές


Η Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, αποτελούμενο από 650 μέλη (από τις Γενικές Εκλογές του 2010), που ονομάζονται Βουλευτές. Οι Βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο (νίκη του υποψηφίου με τη συγκριτική πλειοψηφία) κατά εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή ένας βουλευτής σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Διατηρούν τις θέσεις τους μέχρι τη διάλυση της Βουλής (το αργότερο με το πέρας πενταετίας από τις προηγούμενες εκλογές ή την σύμφωνη γνώμη των 2/3 των μελών). Επίσης, ο χώρος συνεδρίασης διαθέτει μόνο 437 θέσεις με αποτέλεσμα να καθίσταται η μοναδική βουλή στον κόσμο με όρθιους βουλευτές.

Διαδικασία ψηφοφορίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτά όσους συμφωνούν να φωνάξουν ‘Aye’ (Ναι) και όσους διαφωνούν ‘Nay’ (Όχι) και αποφασίζει ανάλογα με τον αριθμό των φωνών. Εάν η διαφορά δεν είναι φανερή τότε ο Πρόεδρος τους λέει να σηκωθούν πρώτα όσοι λένε ΝΑΙ και μετά όσοι λένε ΟΧΙ. Εάν και πάλι δεν φαίνεται η διαφορά, τότε ο Πρόεδρος τους καλεί να σηκωθούν και να ψηφήσουν στους 2 διαδρόμους πίσω από τα έδρανα. Ένας διάδρομος για τα "Ναι" και ο άλλος διάδρομος για το "Όχι".[2]

Πηγές


  1. Το 1963, ο Ἀλεκ Ντάγκλας Χιουμ ήταν μέλος της Βουλής των Λόρδων ως κόμης του Χιουμ όταν ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε από τον τίτλο του και με τον ξαφνικό θάνατο ενός βουλευτή έβαλε υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και εξελέγη αντικαταστάτης του στη Βουλή.
  2. Δίπλας, Πέτρος (22 Μαΐου 2017). «Ιστορική διαδρομή του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας. Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων» . ert.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου | Νομοθετικά σώματα


Ημερομηνια: 27.03.2021 11:36:05 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.