ΒοιωτάρχηςΟ Βοιωτάρχης ήταν ο επικεφαλής της κάθε βοιωτικής πόλης στο κοινό των Βοιωτών. Οι Βοιωτάρχες ασκούσαν την στρατιωτική εξουσία σε περίοδο πολέμου. Αρχηγός όλων των Βοιωταρχών ήταν ο εκπρόσωπος της Θήβας. Κάθε πόλη εξέλεγε έναν Βοιωτάρχη που είχε θητεία ένα έτος, με εξαίρεση την Θήβα που εξέλεγε δύο. Στο κοινό αντιπροσωπεύονταν οι μεγάλες πόλεις που αποτελούσαν κέντρα των Βοιωτικων κρατιδίων. Οι μικρότερες αντιπροσωπεύονταν μέσω των πόλεων στις οποίες ανήκαν.[1] Ο αριθμός των Βοιωταρχών άλλαζε, ανάλογα με τον αριθμό των πόλεων που είχαν την δύναμη να εκπροσωπηθούν. Για πρώτη φορά αναφέρονται οι Βοιωτάρχες στην μάχη των Πλαταιών.[2]

Παραπομπές


  1. Ριζοσπάστης, καθ' οδον στη Λιβαδιά [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Ηροδότου ιστορία, Θ.15 μετὰ δὲ ταῦτα Μαρδονίῳ ἦλθε ἀγγελίη ὡς ἁλέες εἴησαν οἱ Ἕλληνες ἐν τῷ Ἰσθμῷ. οὕτω δὴ ὀπίσω ἐπορεύετο διὰ Δεκελέης· οἱ γὰρ βοιωτάρχαι μετεπέμψαντο τοὺς προσχώρους τῶν Ἀσωπίων,Κατηγορίες: Ιστορία της αρχαίας Βοιωτίας | Τίτλοι στην Αρχαία Ελλάδα


Ημερομηνια: 27.03.2021 09:08:10 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.