Βηθλεέμ
Βηθλεέμ
31°42′16″N 35°12′22″E
ΧώραΚράτος της Παλαιστίνης[1]
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο της Βηθλεέμ
Έκταση30 km²
Υψόμετρο775 μέτρο
Τηλ. κωδ.2
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
 Σχετικά πολυμέσα

Η Βηθλεέμ, Αραβ. بيت لحم (Μπαΐτ-Λαμ), Εβρ. בית לחם‎ (Μπέιτ-Λέχεμ, δηλ. «Οίκος Άρτου»), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στον αρχαίο Ισραήλ υπήρχαν δύο πόλεις με το όνομα Βηθλεέμ. Η μία ανήκε στην εδαφική κληρονομία της φυλής Ζαβουλών ενώ η άλλη στην περιοχή της φυλής του Ιούδα που ονομαζόταν και Ιουδαία. Πολύ αργότερα συστάθηκαν με το όνομα «Βηθλεέμ» τρία Ιπποτικά Τάγματα (τα Βηθλεεμιτικά) χωρίς όμως να έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με τον τόπο αυτό.

Πίνακας περιεχομένων

Βηθλεέμ της Ιουδαίας


Γενικά

Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη του Ισραήλ, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος») ενώ σήμερα από τους Άραβες Μπέιτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος Κρέατος») εκ της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, απέχουσα 10 χλμ. ΝΔ της Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. Ν. της Ναζαρέτ. Πατρίδα του γαιοκτήμονα Βοόζ και σύζυγος της Ρουθ, προγόνου του Δαβίδ, αλλά και τόπος γέννησης του Βασιλιά Δαβίδ. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίος στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.

Η διαδρομή Ιερουσαλήμ-Βηθλεέμ

Η Βηθλεμ απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.Βγαίνοντας από τη Πύλη του Δαβίδ και κατηφορίζοντας προς Ν, το λόφο της Σιών επί του οποίου είναι κτισμένη η Ιερουσαλήμ, ο δρόμος οδηγεί στην απέναντι, πλευρά του χειμάρρου Γηών, κατάφυτη πλαγιά που άλλοτε οι αγιοταφίτες μοναχοί ονόμαζαν Νικηφορία. Στα μέσα της διαδρομής προς τη Βηθλεέμ στα νότια βρίσκεται το «κάθισμα της παρθένου Μαρίας» και λίγο μετά το περίφημο Κάστρο–Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που περιστοιχίζεται από τον μεγάλο πατριαρχικό ελαιώνα. Στη συνέχεια της διαδρομής υπάρχει ο τάφος της Ραχήλ, ο οποίος αποτελεί προσκύνημα των Ιουδαίων, και σε μικρή απόσταση εμφανίζεται στην απέναντι κορυφογραμμή η Βηθλεέμ, στην άκρη της οποίας υπάρχει το μεγάλο συγκρότημα της Βασιλικής της Αυτοκράτειρας και Αγίας Ελένης που δεσπόζει της κοιλάδας των Ποιμένων. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο κατά σειρά προσκυνηματικό τόπο του Χριστιανισμού, ο Ιερός Ναός του Σπηλαίου της Γέννησης, η Βασιλική της Γεννήσεως όπως ονομάζεται, πλαισιωμένη αριστερά από Μοναστήρι της Καθολικής Εκκλησίας και δεξιά της λιθόστρωτης πλατείας τον Πύργο των Ελλήνων (Ορθοδόξων) και δεξιότερα το Αρμενικό μοναστήρι. Το ιερό σπήλαιο της Γέννησης βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Άγιο Βήμα του Ναού υπό μορφή κρύπτης.

Η σημερινή Βηθλεέμ


Σήμερα, περίπου το 10% από τους περίπου 30.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3.000 κατοίκους. Στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 υπέστη πολλές καταστροφές από το πυροβολικό αλλά και άλλες μικρότερης κλίμακας το 1967 και το 1973. Στη πόλη υφίστανται εκτός του Ιερού Ναού της Γέννησης με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα όπως το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που συσχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Χριστού.

Η Καθολική Εκκλησία του Βατικανού έχει ιδρύσει στην πόλη Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, στο οποίο φοιτούν ετησίως πάνω από 2.000 φοιτητές από 80 χώρες του κόσμου, προερχόμενοι από όλα τα χριστιανικά δόγματα.

Επίσης στη Βηθλεέμ υπάρχουν πνευματικά ιδρύματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όπως Ναοί και Εκπαιδευτική Σχολή (από Νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο).

Δείτε επίσης


Πηγές  1. archINFORM. 5062 . Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.Κατηγορίες: Ιστορία του Χριστιανισμού | Γεωγραφία της Βίβλου | Παλαιστίνη | Πόλεις της Παλαιστίνης | Ιερές πόλεις


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:47:28 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.