Βερενίκη Φερνοφόρος
Βερενίκη Φερνοφόρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Αλεξάνδρεια
Θάνατος246 π.Χ.
Αντάκια
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντίοχος Β΄ Θεός
ΤέκναΑντίοχος (γιος Αντίοχου Β΄)
ΓονείςΠτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος και Αρσινόη Α΄ της Αιγύπτου
ΑδέλφιαΛυσίμαχος
Πτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης
ΟικογένειαΔυναστεία των Πτολεμαίων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλική σύζυγος (249–246, Αυτοκρατορία των Σελευκιδών)
πριγκίπισσα (280–246, Δυναστεία των Πτολεμαίων)
Βερενίκη Φερνοφόρος
Δυναστεία: Πτολεμαίοι
Πατέρας: Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος
Μητέρα: Αρσινόη Α'
Βερενίκη Φερνοφόρος
Δυναστεία: Σελευκίδες
Σύζυγος: Αντίοχος Β' Θεός              
Παιδιά: Αντίοχος

Η Βερενίκη, γνωστή σαν Βερενίκη η Σύρα ή Βερενίκη η Φερνοφόρος, ήταν κόρη του φαραώ της Αιγύπτου Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου και της πρώτης του συζύγου, Αρσινόης Α’. Διατέλεσε βασίλισσα των Σελευκιδών κατά την περίοδο 252 - 246 π.Χ. στο πλάι του Αντίοχου Β' του Θεού. Η επωνυμία Φερνοφόρος σημαίνει «αυτή που φέρει προίκα».


Πίνακας περιεχομένων

Ο Γάμος


Το 274 π.Χ. η μητέρα της, Αρσινόη Α΄, κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του συζύγου της και εξορίστηκε. Στα επίσημα έγγραφα του κράτους τα παιδιά της αναφέρονταν πλέον σαν τέκνα της δεύτερης συζύγου και αδελφής του Πτολεμαίου, της Αρσινόης Β΄.


Γύρω στο 260 π.Χ. ξεσπά ο Δεύτερος Συριακός Πόλεμος ανάμεσα στα βασίλεια της Αιγύπτου και της Συρίας, που κυβερνούσαν ο Πτολεμαίος Β΄, πατέρας της Βερενίκης, και ο Αντίοχος Β΄ ο Θεός, μονάρχης της Δυναστείας των Σελευκιδών, αντίστοιχα. Οι εχθροπραξίες έληξαν με συνθήκη ειρήνης το 253 π.Χ. και τον επόμενο χρόνο, το 252 π.Χ., η Βερενίκη παντρεύτηκε τον Αντίοχο Β΄. Ο τελευταίος, όπως όριζε η συνθήκη του με τον Πτολεμαίο, χώρισε την πρώτη του σύζυγό Λαοδίκη και όρισε διαδόχους τα παιδιά που θα αποκτούσε με τη Βερενίκη. Με τον τρόπο αυτό επήλθε προσωρινή ανακωχή ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυναστείες των Πτολεμαίων και Σελευκιδών. Ένα χρόνο μετά, το 251 π.Χ. το ζεύγος απέκτησε ένα γιο, τον Αντίοχο.

Η Κρίση της Διαδοχής


Μετά το θάνατο του Πτολεμαίου όμως, το 246 π.Χ., η Βερενίκη απομακρύνθηκε από τον Αντίοχο που δέχτηκε πίσω τη Λαοδίκη. Η έκπτωτη βασίλισσα παραμένει στην πόλη της Αντιόχειας με το γιο της. Ο Αντίοχος πεθαίνει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αφήνοντας μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση όσον αφορά τη διαδοχή, μιας και είχε γιους και με τις δύο γυναίκες. Η Λαοδίκη υποστήριξε πως, πριν πεθάνει, ο Αντίοχος είχε ορίσει διάδοχό του τον πρωτότοκο γιο τους, το Σέλευκο.


Σύμμαχοι της Λαοδίκης δηλητηρίασαν το μικρό Αντίοχο και κατόπιν την ίδια τη Βερενίκη (πηγές: Πολύαινος, Junianus Justinus), λίγο προτού ο αδελφός της Βερενίκης, Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης, ο οποίος είχε στο μεταξύ διαδεχτεί τον πατέρα τους, καταφθάσει στην Αντιόχεια. Ο Πτολεμαίος συνέχισε τον καινούριο αυτό πόλεμο που ονομάστηκε Τρίτος Συριακός Πόλεμος ή "Λαοδίκειος Πόλεμος" και που στοίχισε στους Σελευκίδες σημαντικά εδάφη.

Χρονολόγιο


Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Βερενίκης, κόρης της Αρσινόης Α' της Αιγύπτου και του Πτολεμαίου Β'.
253 π.Χ. Λήξη του Δεύτερου Συριακού Πολέμου. Υπογραφή ειρήνης ανάμεσα στους Σελευκίδες και τους Πτολεμαίους.
252 π.Χ. Ο Αντίοχος Β' ο Θεός παντρεύεται τη Βερενίκη, αφού απομακρύνει την πρώτη του σύζυγο, τη Λαοδίκη.
251 π.Χ. Γέννηση του γιου τους, Αντίοχου.
246 π.Χ. Θάνατος του φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Β'. Επαναφορά της Λαοδίκης στο θρόνο. Η Βερενίκη καταφεύγει στην Αντιόχεια με το γιο της και καλεί τον άδελφό της, Πτολεμαίο Γ' σε βοήθεια. Στο τέλος του καλοκαιριού δολοφονείται με το μικρό Αντίοχο.
245 π.Χ. Ξέσπασμα του Τρίτου Συριακού Πολέμου.


ΠηγέςΔείτε Επίσης

Κατηγορίες: Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου | Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Συρίας με ελληνική καταγωγή | Ελληνίδες Βασίλισσες και Πριγκίπισσες Ελληνιστικής περιόδου | Δυναστεία των Πτολεμαίων | Δυναστεία των Σελευκιδών


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:08:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.