Βερενίκη Β΄ της ΑιγύπτουΒερενίκη Β΄ της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 267 π.Χ.
Κυρήνη
Θάνατος221 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔημήτριος ο Καλός
Πτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης
ΤέκναΠτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ
Αρσινόη Γ΄ της Αιγύπτου
Αλέξανδρος (γιος Πτολεμαίου Γ΄)
Μάγας της Αιγύπτου
ΓονείςΜάγας της Κυρήνης και Απάμα Β΄
ΟικογένειαΔυναστεία των Πτολεμαίων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
 Σχετικά πολυμέσα

Η Βερενίκη Β’ της Αιγύπτου (267 ή 266221 π.Χ. ), ήταν κόρη του Μάγα της Κυρήνης και της Βασίλισσας Απάμας (κόρης του Αντίοχου Α’ Σωτήρος). Παντρεύτηκε το φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίο Γ' τον Ευεργέτη, τρίτου μονάρχη της ελληνιστικής δυναστείας των Πτολεμαίων.

Πίνακας περιεχομένων

Νεαρή ηλικία


Για πολιτικούς λόγους το χέρι της προσφέρθηκε στον Πτολεμαίο Γ' τον οποίο και αρραβωνιάστηκε το 250 π.Χ. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο η Βερενίκη παντρεύτηκε το Δημήτριο τον Καλό, έναν Μακεδόνα πρίγκιπα, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα της, με τη συναίνεση της μητέρας της. Ο Δημήτριος ήταν γιος του Δημητρίου του Πολιορκητή και ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Β' Γονατά. Ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του στην Κυρήνη, έγινε εραστής της μητέρας της Απάμας. Τελικά η Βερενίκη τον δολοφόνησε στη κρεββατοκάμαρα της Απάμας, η οποία εντούτοις επέζησε. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα μεταξύ του 255250 π.Χ. Με το Δημήτριο δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Η Κυρήνη προσαρτήθηκε εκ νέου στην Αίγυπτο.

Κατόπιν έγινε τελικά σύζυγος του Πτολεμαίου Γ’ και απέκτησε μαζί του αρκετά παιδιά: την Αρσινόη Γ', τον Πτολεμαίο Δ' το Φιλοπάτορα, διάδοχο του πατέρα του, έναν γιο του οποίου το όνομα μας είναι άγνωστο, τον Αλέξανδρο, τον Μάγα και τη Βερενίκη. Συμβασίλεψε με το σύζυγό της κατά την περίοδο 246222 π.Χ. και έμειναν γνωστοί ως «Θεοί Ευεργέτες».

Κόμη της Βερενίκης


Βερενίκη Β'
Δυναστεία: Πτολεμαίοι
Πατέρας: Μάγας της Κυρήνης
Μητέρα: Απάμα Β'
Σύζυγος: Δημήτριος ο Καλός
Σύζυγος: Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης
Παιδιά: Αρσινόη Γ'
Πτολεμαίος Δ' Φιλοπάτωρ
ανώνυμος γιος
Αλέξανδρος
Μάγας
Βερενίκη

Λίγο μετά το γάμο τους, ο σύζυγός της αναχώρησε από την Αίγυπτο για να υποστηρίξει την αδελφή του, που ονομαζόταν επίσης Βερενίκη, στον Τρίτο Συριακό Πόλεμο. Ο Καλλίμαχος συγκεκριμένα αναφέρει πως την άφησε στο νυφικό της κρεβάτι. Ο θρύλος λέει πως η Βερενίκη αφιέρωσε στη θεά Αφροδίτη, και συγκεκριμένα στο ναό της στο Ζεφύριο, τα πλόυσια και πανέμορφα μαλλιά της, προκειμένου ο Πτολεμαίος να επιστρέψει ασφαλής. Ο φαραώ επέστρεψε πράγματι έχοντας συλλέξει μια σειρά από νίκες το 245 π.Χ., και η Βερενίκη εκπλήρωσε το τάμα της. Την άλλη μέρα όμως τα μαλλιά της είχαν εξαφανιστεί από το ναό. Ο Κόνων από τη Σάμο, ένας μαθηματικός και αστρονόμος που ζούσε στην αυλή του φαραώ, υποστήριξε πως οι θεοί τοποθέτησαν τη χαμένη κόμη ανάμεσα στα αστέρια. Ο αστερισμός αυτός φέρει ακόμη και σήμερα το όνομα "Coma Berenice" (Κόμη της Βερενίκης). Το γεγονός μετέτρεψε σε ποίημα ο Καλλίμαχος από το οποίο σώζωνται μικρά αποσπάσματα. Ωστόσο διασώζεται μια ρωμαϊκή μετάφραση του από τον Κάτουλλο.

Μετέπειτα


Η αρχαία πόλη που βρισκόταν στη θέση της Βεγγάζης, πόλης της σημερινής Λιβύης, επανιδρύθηκε από την ίδια τη βασίλισσα και έλαβε το όνομά της: Βερενίκη. Επίσης περίπου το 243 π.Χ. νίκησε σε αρματοδρομίες στα Νέμεα και συμμετείχε και στους ολυμπιακούς αγώνες. Απεικονίζεται σε διάφορα νομίσματα της εποχής.

Το 238 έχασε την κόρη της, τη Βερενίκη που ήταν μόλις ενός έτους. Η ίδια δολοφονήθηκε από το γιο της Πτολεμαίο Δ' το 221 π.Χ., πιθανώς από δηλητήριο, λίγο μετά την αναγόρευσή του σε φαραώ.

Χρονολόγιο


Έτος (π.Χ.) Γεγονός
275 π.Χ. Γέννηση της Βερενίκης Β' , κόρης του Μάγα της Κυρήνης και της Απάμας της Β'.
250 π.Χ. Αρραβώνας με το Διάδοχο του θρόνου της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Γ' Ευεργέτη.
250 π.Χ. Θάνατος του πατέρα της. Το χέρι της δίνεται με τη συναίνεση της μητέρας της στο Δημήτριο τον Καλό που ανεβαίνει στο θρόνο της Κυρήνης.
249 π.Χ. Ο Δημήτριος δολοφονείται κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος. Η Κυρήνη γίνεται και πάλι τμήμα του αιγυπτιακού κράτους.
246 π.Χ. Γάμος με τον Πτολεμαίο Γ' και αναγόρευση του τελευταίου σε φαραώ.
246 π.Χ. Ξέσπασμα Τρίτου Συριακού Πολέμου. Ο Πτολεμαίος Γ' αναχωρεί σε εκστρατεία.
245 π.Χ. Νίκη της Βερενίκης σε αρματοδρομίες στα Νέμεα.
240 π.Χ. Γέννηση του Πτολεμαίου Δ' Φιλοπάτορος.
238 π.Χ. Θάνατος της κόρης της, Βερενίκης σε βρεφική ηλικία.
222 π.Χ. Θάνατος του συζύγου της. Πολλά μέλη της οικογένειας χάνουν τη ζωή τους σε μια σειρά από πολιτικές δολοφονίες.
221 π.Χ. Ο Πτολεμαίος Δ' δολοφονεί τη μητέρα του και τον αδελφό του, Μάγα.

Δείτε Επίσης


Πηγές


Κατηγορίες: Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Κυρηναϊκής | Βασίλισσες και Πριγκίπισσες της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου | Ελληνίδες Βασίλισσες και Πριγκίπισσες Ελληνιστικής περιόδου | Δυναστεία των Πτολεμαίων


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:34:23 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.