Βαρνάβας ΤζωρτζάτοςΒαρνάβας Τζωρτζάτος
Ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Βαρνάβας (προσωπικό αρχείο Ιωάννη Δημόπουλου)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1918[1]
Πάτρα[2]
Θάνατος19  Αυγούστου 1985
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
ΕργοδότηςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Βαρνάβας (κατά κόσμον Νικόλαος Τζωρτζάτος, 1918 - 19 Αυγούστου 1985) ήταν Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης από το 1954 ως το 1985.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικό σημείωμα


Καταγόταν από την Πάτρα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έγινε Διδάκτορας της εν λόγω σχολής. Με το Β. Διάταγμα της 12ης Ιουνίου 1940, επιστρατεύθηκε ως στρατιωτικός ιερέας, μαζί με πολλούς άλλους ιερείς[3].

Μετέφρασε έργα Άγγλων και Γάλλων εκκλησιαστικών συγγραφέων. Ήταν επίσης Καθηγητής της Ορθόδοξης Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Τιμήθηκε ως επίτιμος διδάκτορας από πολλές θεολογικές σχολές στην Ευρώπη και εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδας σε διασκέψεις στο εξωτερικό. Το 1950 ορίστηκε πρώτος Διευθυντής του πρώτου θεολογικού κολλεγίου και οικοτροφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος [4].

Την 28η Μαΐου 1954 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Έγινε ακαδημαϊκός, Υφηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επί Αρχιερατείας του η Μητρόπολη Κίτρους τιτλοφορήθηκε "Ιερά Μητρόπολις Κίτρους και Κατερίνης" (Καταστατικός Χάρτης 590/1977 της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Πέθανε στις 19 Αυγούστου του 1985 στη Θεσσαλονίκη[5].

Βαρνάβειος Βιβλιοθήκη


Το 1995 εγκαινιάστηκε βιβλιοθήκη στην Κατερίνη που φέρει το όνομά του ("Βαρνάβειος Βιβλιοθήκη"), στην 10η επέτειο από το θάνατο του Βαρνάβα. Η βιβλιοθήκη είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος ως ΝΠΔΔ και περιέχει περισσότερα από 8.000 βιβλία και περιοδικά ποικίλου περιεχομένου. Διευθυντής της σήμερα είναι ο βυζαντινολόγος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Έργα


Παραπομπές


  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 1031117520 . Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2015.
  2. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 23  Δεκεμβρίου 2014.
  3. «Η Εκκλησία, κατά την περίοδον του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, εφημερίδα Διρφυακά Νέα, Νοέμβριος 2002» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2007. 
  4. «Από το βιβλίο του Αρχιμ. Νικολάου Πρωτόπαπα, Συνοπτική ιστορία του θεολογικού οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, Αποστολική Διακονία, 1986» . Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2007. 
  5. Κοιμηθέντες αρχιερείς το 1985

Πηγή


Κατηγορίες: Έλληνες ιεράρχες | Μητροπολίτες Κίτρους και Κατερίνης | Επίσκοποι του 20ού αιώνα


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:25:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.