ΑταρίνΗ Αταρίν (αραβικά: العطارين‎) είναι συνοικία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο τζαμί, το οποίο χτίστηκε αρχικά το 370 ως εκκλησία η οποία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο και μετατράπηκε σε τζαμί στην αρχή της αραβικής κατάκτησης. Πίσω από το τζαμί ξεκινά το Σουκ ελ Αταρίν, η αγορά δηλαδή των αρωμάτων εκ του αραβικού άτρ (άρωμα). Εκεί στα τέλη του 19ου αι. πωλούνταν σχετικά προϊόντα από τη Συρία και το Λίβανο. [1]

Η συνοικία ήταν παραδοσιακά πολύ κακόφημη, στην οποία ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι οίκοι ανοχής της πόλης. Εκεί ζούσαν πολλοί Έλληνες Αιγυπτιώτες, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Μετά την αποχώρηση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων η περιοχή σταδιακά μεταμορφώθηκε σε μία γραφική συνοικία με πολλά παλαιοπωλεία, τα οποία είναι γεμάτα με αντικείμενα που άφησαν οι Έλληνες Αιγυπτιώτες όταν εκτοπίστηκαν από τον Νάσερ. Η Οικία Καβάφη, η οποία βρίσκεται στο Αταρίν, έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο και είναι ανοιχτή για το κοινό. Στο Αταρίν εδρεύει επίσης το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.


Αναφορές


  1. Αλεξανδρινά τοπονύμια [νεκρός σύνδεσμος]Κατηγορίες: Συνοικίες της Αλεξάνδρειας


Ημερομηνια: 28.03.2021 03:12:16 CEST

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.