Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Β΄Θεόκλητος Β΄ Παναγιωτόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1890
Θάνατος8  Ιανουαρίου 1962
Αθήνα
Αιτία θανάτουγρίπη
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας

Ο Θεόκλητος Β΄ Παναγιωτόπουλος (1890 - 8 Ιανουαρίου 1962) διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Αθηνών από το 1957 έως το 1962.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία


Ο αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1890, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το κοσμικό του όνομα ήταν Παναγιωτόπουλος. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο. Στη συνέχεια, αφού πρώτα έγινε η κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε σε θέση ιεροκήρυκα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Το 1923 ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και την αμέσως επόμενη χρονιά εξελέγη βοηθός επίσκοπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου. Το 1931 διορίστηκε μητροπολίτης στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και το 1944 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Πατρών. Στις 7 Αυγούστου του 1957 εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών[1]. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι και τον θάνατό του, στις 8 Ιανουαρίου 1962.

Εκκλησιαστικό έργο


Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος κατά την πενταετία την οποία παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο περιλαμβάνουν την κάλυψη των αναγκών για ιερείς της αρχιεπισκοπής, μισθολογικά ζητήματα των ιερέων καθώς και θέματα επιμόρφωσης τους. Το 1958 απαγόρευσε τη συμμετοχή των κληρικών στις βουλευτικές εκλογές.[2]

Αξιοσημείωτο της περιόδου αυτής ήταν και το κίνημα επτά αρχιερέων τον Απρίλιο του 1959, το οποίο οδήγησε στην κατάργηση από την κυβέρνηση της δυνατότητας μετάθεσης των μητροπολιτών. Αυτήν την περίοδο ανακαινίστηκε και το αρχιεπισκοπικό μέγαρο.

Παραπομπές


Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητου ενώπιον του Βασιλιά Παύλου στα Βασιλικά Ανάκτορα της Κέρκυρας 10/08/1957 (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

Κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητου Β΄ 11/01/1962 (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

Λαϊκό προσκύνημα της σορού του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητου Β΄ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Άγνωστο
Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας
1931-1944
Διάδοχος
Άγνωστο
Προκάτοχος
Αντώνιος Β΄
Μητροπολίτης Πατρών
1944-1957
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Γ΄
Προκάτοχος
Δωρόθεος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1957-1962
Διάδοχος
ΙάκωβοςΚατηγορίες: Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος | Μητροπολίτες Καλαβρύτων | Μητροπολίτες Πάτρας | Αρχιγραμματείς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος | Επίσκοποι του 20ού αιώνα


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:03:31 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.