Αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα


r n km.t [1]
ϯⲙⲉⲧⲣⲉⲙⲛ̀ⲭⲏⲙⲓ (Μποχαϊρικά Κοπτικά)
ⲧⲙⲛ̄ⲧⲣⲙ̄ⲛ̄ⲕⲏⲙⲉ (Σαχιδικά Κοπτικά)
Αρχαία Αιγυπτιακά
Ομιλούνταν σε: Αρχαία Αίγυπτος
Εξαφάνιση: Περί τον 17ο αιώνα
Ταξινόμηση: Αφροασιατικές γλώσσες
  Αρχαία Αιγυπτιακά
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 Ουδέν
ISO 639-2/B egy
ISO 639-3 egy
SIL - Ουδέν
Glotto {{{Glottolog}}}
Linguist {{{Linguist}}}

Η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα(αιγυπτιακά: r n km.t, μεσαιωνική αιγυπτιακή: [raʔ n̩ku.mat]) αποτελεί μία από τις αρχαιότερες γλώσσες μαζί με τη Σουμεριακή, Κινεζική και Φοινικική. Μιλήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Η παλαιότερη γνωστή πλήρης γραπτή φράση της χρονολογείται περίπου στο 2690 ΠΚΕ ΚΑΙ ανήκει ως διακριτός κλάδος στην ομάδα των αφροασιατικών ή χαμιτοσημιτικών γλωσσών, η οποία περιλαμβάνει έξι κλάδους:

Αν και είναι άγνωστη η συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία προέκυψαν ως διακριτοί οι παραπάνω κλάδοι από μία υποθετική πρωτογλώσσα, οι ιστορικοί της γλώσσας την τοποθετούν σε μια μακρά περίοδο έξι χιλιετιών από το 12000 Π.Κ.Ε. – 6000 Π.Κ.Ε.

Πίνακας περιεχομένων

Περιοδολόγηση


Εξαιρετικά μακρόβιο γλωσσικό σύστημα, η αιγυπτιακή γλώσσα εξελίχθηκε στα συμφραζόμενα της ιστορικής εξέλιξης της αρχαίας Αιγύπτου, αν και απ' ό,τι φαίνεται ως προνόμιο μιας κλειστής ιερατικής κάστας εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και τις ιδεολογίες του θρησκευτικού ιερατείου. Ο πολύς λαός δεν ενδιαφερόταν άμεσα για την γραμματική ή συντακτική δομή της γλώσσας του, όπως υπονοείται από τις σημαντικές διαφορές μεταξύ καθομιλούμενης και γραπτής εκδοχής της γλώσσας.

Στην ιστορική της εξέλιξη η αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα παρουσιάζει τα παρακάτω στάδια:

Σημειώσεις - παραπομπές


  1. Erman, Adolf; Grapow, Hermann, Wörterbuch der ägyptischen Sprache, Akademie-Verlag, Berlin, 1926–1961. (ISBN 3050022647).
  2. Η αιγυπτιακή γραφή στη μορφή των ιερόγλυφων χρονολογείται στο 3200 Π.Κ.Ε. Ωστόσο, το 1999, στο περιοδικό Archaeology δημοσιεύθηκε δοκίμιο σύμφωνα με το οποίο τα πρωιμότερα αιγυπτιακά ιερόγλυφα χρονολογούνται στο 3400 ΠΚΕ. Κάτι τέτοιο "...αναιρεί τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα πρώιμα λογόγραφα, τα εικονογραφικά στοιχεία που απεικονίζουν τόπο, αντικείμενο, ή ποσότητα, προωτοεξελίχθηκαν σε σύνθετα φωνητικά σύμβολα στη Μεσοποταμία".
  3. Η Αρχαία, η Μέση και η Νέα Αιγυπτιακή χρησιμοποιούσαν Ιερόγλυφα και την Ιερατική γραφή. Η Δημώδης χρησιμοποιούσε είδος γραφής που προήλθε από την Ιερατική και μοιάζει με τη σύγχρονη Αραβική γραφή και γραφόταν επίσης από αριστερά προς τα δεξιά, αν και οι δύο γλώσσες δε σχετίζονται. Η Κοπτική γράφεται με το Κοπτικό αλφάβητο, τροποποιημένη μορφή του Ελληνικού αλφάβητου, εμπλουτισμένο με έναν αριθμό συμβόλων δανεισμένων από τη Δημοτική, για ήχους που δεν χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Αρχαία Ελληνική.

Βιβλιογραφία


Επισκοπήσεις

Γραμματικές

Λεξικά

Online Λεξικά

Σημείωση: Οι παλαιότερες γραμματικές και λεξικά του Γουόλις Μπατζ δεν θεωρούνται πλέον δόκιμα από τους Αιγυπτιολόγους, αν και παραμένουν διαθέσιμα στην αγορά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Αρχαίες γλώσσες | Αφροασιατικές γλώσσες | Αρχαία αιγυπτιακή γραμματεία | Γλώσσες της Αιγύπτου


Ημερομηνια: 15.03.2021 07:49:45 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.