Αρχίδαμος Γ΄Αρχίδαμος Γ'
Περίοδος360 π.Χ. - 338 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑγησίλαος Β΄ της Σπάρτης
ΔιάδοχοςΆγις Γ΄
Θάνατος338 π.Χ.
Μαντουρία, Ιταλία
ΕπίγονοιΆγις Γ΄
Ευδαμίδας Α΄
ΟίκοςΔυναστεία Ευρυποντιδών
ΠατέραςΑγησίλαος Β΄ της Σπάρτης
ΜητέραΚλεόρα
 Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αρχίδαμος Γ΄ (... - 338 π.Χ.), γιος του Αγησιλιάου Β', ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από το 360 π.Χ. έως το 338 π.Χ. Ανήκε στο γένος των Ευρυποντιδών.

Βιογραφία


Ο Αρχίδαμος Γ' ήταν γιος του Αγησιλάου Β' και της Κλεόρας και εγγονός του Αρχιδάμου Β΄. Γεννήθηκε πιθανώς το 401 ή 400 π.Χ. και ανέλαβε Βασιλιάς το 311 π.Χ.. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την βασιλεία του πατρός του μεταξύ των οποίων και στη μάχη κατά των Αρκάδων και Αργείων που είχε χαρακτηριστικά ονομασθεί άδακρυς μάχη. Επίσης πολέμησε κατά την εισβολή του Επαμεινώνδα στη Λακεδαίμονα. Δοκίμασε όμως ανεπιτυχώς να αντιδράσει κατά της Μεσσήνης και της Μεγαλόπολης, καθώς επίσης και κατά των Θηβαίων, που ήταν οι κύριοι βοηθοί των Φωκέων κατά τον Γ΄ ιερό πόλεμο.

Σκοτώθηκε σε μάχη στην Ιταλία μαχόμενος επικεφαλής μισθοφόρων στο πλευρό των Ταραντίνων και κατά των Μεσαπίων, ανήμερα της Μάχης της Χαιρωνείας στις 7 Μεταγειτνιώνος του 338 π.Χ.. Το σώμα του όμως δεν ετάφη γιατί οι νικητές αρνήθηκαν να το παραδώσουν. Οι Σπαρτιάτες όμως ανήγειραν ανδριάντα του στην αρχαία Ολυμπία.

Δείτε επίσης

Κατηγορίες: Βασιλείς της αρχαίας Σπάρτης | Αρχαία ΛΟΑΤ ιστορία


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:03:54 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.