Αρταξέρξης Β΄ της Περσίας


(Ανακατεύθυνση από Αρταξέρξης_Β΄)Αρταξέρξης Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση436 π.Χ.
Θάνατος358 π.Χ.
Τόπος ταφήςΠερσέπολη
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία περσική γλώσσα[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣτάτειρα
ΤέκναΑρταξέρξης Γ΄ της Περσίας[2]
Ροδογούνη
Atossa
Arsamès
Απάμα
Amestris[3]
ΓονείςΔαρείος Β΄ της Περσίας[2][4] και Παρυσάτιδα της Περσίας[2][4]
ΑδέλφιαΟστάνης
Κύρος ο νεότερος
Άμεστρις
Οικογένειαδυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρταξέρξης Β΄ (γνωστός και ως Μνήμων ή Αρσάκης) ήταν βασιλιάς της Περσίας από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών και βασίλευσε στην Περσική Αυτοκρατορία από το 404 π.Χ. μέχρι τον θάνατό του το 358 π.Χ. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Δαρείο Β΄ και κυριάρχησε στη μάχη για το θρόνο εναντίον του αδελφού του, Κύρου του νεότερου το 401 π.Χ. στα Κούναξα.

Πίνακας περιεχομένων

Η σύγκρουση με τον αδελφό του


Μετά το τέλος του πατέρα τους, ο Αρταξέρξης Β΄ και ο αδελφός του Κύρος συγκρούσθηκαν για το θρόνο της περσικής αυτοκρατορίας. Η μητέρα τους Παρυσάτιδα ευνοούσε την ανάδειξη του Κύρου, εξαιτίας της ιδιαίτερης προς αυτόν αγάπης της, έχοντας ως πρόσχημα ότι ενώ ήταν νεότερος του Αρταξέρξη Β΄, είχε γεννηθεί όταν ο Δαρείος Β΄ ήταν βασιλιάς, εν αντιθέσει με τον Αρταξέρξη Β΄, που είχε γεννηθεί, όταν ο πατέρας του ήταν ακόμη πρίγκηπας.

Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Αρταξέρξη Β΄, ο Κύρος φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, για να απελευθερωθεί μετά τη μεσολάβηση της μητέρας τους. Πήγε στις Σάρδεις, όπου ξεκίνησε να καταστρώνει τα σχέδιά του για τον περσικό θρόνο. Ο Αρταξέρξης Β΄ που ήταν ενήμερος για τους σκοπούς του αδελφού του, έμαθε για αποστολή σώματος 13.000 Ελλήνων μισθοφόρων ανάμεσα στους οποίους 700 Σπαρτιατών, οι οποίοι κατέφθασαν για να ενισχύσουν τη δύναμη του Κύρου με τη δικαιολογία της διαμάχης του Κύρου με τον Τισσαφέρνη σατράπη της Ιωνίας.

Το καλοκαίρι του 401 π.Χ. στην περιοχή Κούναξα, 15 χιλιόμετρα από την σημερινή πόλη της Βαγδάτης, δόθηκε η μάχη για τον περσικό θρόνο. Η δύναμη του Αρταξέρξη Β΄ ανερχόταν στις 400.000 άνδρες, υπερτριπλάσια της δύναμης του Κύρου. Η τελική επικράτηση του Αρταξέρξη Β΄ συνδυάστηκε με τον θάνατο του αδελφού του.

Η Ανταλκίδειος ειρήνη και τα χρόνια μέχρι τον θάνατό του


Μετά τη νίκη του στη μάχη για τον περσικό θρόνο, ο Αρταξέρξης Β΄ επέτυχε να απαλλαγεί από τους Έλληνες μισθοφόρους του αντίπαλου στρατεύματος (τους "Μυρίους" κατά τον Ξενοφώντα) -οι οποίοι υπό την ηγεσία του Κλέαρχου πραγματοποιούσαν την κάθοδό τους διαμέσου της Περσικής Αυτοκρατορίας- συνεργαζόμενος με τις εχθρικές πόλεις της Σπάρτης κατά τη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, ο πόλεμος αυτός κράτησε από το 395 π.Χ. μέχρι το 387 π.Χ. και ξεκίνησε ανάμεσα στη Σπαρτιατική Συμμαχία και την Αθήνα, την Κόρινθο, τη Θήβα, το Άργος και την Περσική Αυτοκρατορία. Το τέλος του πολέμου ήρθε με την Ανταλκίδειο ειρήνη, τον βασικό όρο της οποίας έθεσε ο Αρταξέρξης Β΄ και προϋπόθετε, ότι όλες οι πόλεις της Μικράς Ασίας και η Κύπρος ανήκουν στην Περσία και όλες οι πόλεις του ελληνικού ηπειρωτικού χώρου γίνονται ανεξάρτητες εκτός των νήσων Ίμβρου, Λήμνου και Σκύρου, οι οποίες θα παραμείνουν στην Αθήνα. Η Ανταλκίδειος ειρήνη υπογράφηκε το 386 π.Χ. και αφού ο Αρταξέρξης Β΄ είχε προδώσει τους συμμάχους του, φοβούμενος τις συνεχώς αυξανόμενες επιτυχίες των Αθηναίων και είχε συμμαχήσει με τους Σπαρτιάτες.

Εκτός της διαμάχης του με τα ελληνικά φύλα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αντιμετώπισε την επανάσταση των Αιγυπτίων, οι οποίοι στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του κατέλαβαν την ηγεσία της χώρας τους. Το 383 π.Χ. ο Αρταξέρξης Β΄, με στρατηγούς τον Φαρναβάζο και τον Τιθραύστη, πραγματοποίησε μια προσπάθεια ανακατάληψης της Αιγύπτου, αλλά ο Αιγύπτιος βασιλιάς Αχώρις κατάφερε να αναχαιτίσει την επίθεση, ενώ το 373 π.Χ. έκανε άλλη μία προσπάθεια και πάλι χωρίς επιτυχία.

Το 367 π.Χ. αντιμετώπισε την επανάσταση των σατραπών, η οποία έληξε με τη δολοφονία του Δατάμη το 362 π.Χ..

Ο Αρταξέρξης απεβίωσε την άνοιξη του 358 π.Χ.. Φημολογείται, ότι είχε πάνω από 300 συζύγους με πιο γνωστές τη Στάτειρα, η οποία δολοφονήθηκε από τη μητέρα του Παρυσάτιδα και την Ασπασία.

Άλλες αναφορές


Ο Αρταξέρξης Β΄ αποτέλεσε αντικείμενο τού Ολυμπιακού λόγου τού Λυσία το 388 π.Χ., ο οποίος τον προσδιόρισε ως έναν από τους δύο σημαντικότερους κινδύνους της ελευθερίας των Ελλήνων, με τον άλλο να είναι ο Διονύσιος Α´ των Συρακουσών.

Οικογένεια


Νυμφεύτηκε τη Στάτειρα, κόρη τού Υδάρνη σατράπη της Παρθίας, Υρκανίας, Μηδίας, κά και είχε τέκνα:

Από άλλες συζύγους είχε:

Ίσως ήταν κόρη του ή τού Οστάνη ή ενός ηγέτη της Ωξιανής η:

Παραπομπές


  1. «Identifiants et Référentiels» . (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Artaxerxes» (Ρωσικά)
  3. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Артаксеркс» (Ρωσικά)

Πηγές


Προκάτοχος:
Δαρείος Β΄
Μέγας βασιλεύς της Περσίας
404 π.Χ.359 π.Χ.
Διάδοχος:
Αρταξέρξης Γ΄Κατηγορίες: Πέρσες βασιλείς | Δυναστεία των Αχαιμενιδών


Ημερομηνια: 27.03.2021 10:25:23 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.