Αργολικός κόλποςΟ Αργολικός κόλπος είναι ο θαλάσσιος κόλπος που βρίσκεται ανάμεσα στην Αργολική χερσόνησο και τα παράλια της Αρκαδίας, καθώς και της ανατολικής Λακωνίας εν μέρη. Είναι ο ανατολικότερος από τους τρεις μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται στην ακτογραμμή της νότιας Πελοποννήσου. Μαζί με τον Σαρωνικό κόλπο και τα νότια παράλια της Αργολίδας ορίζει την περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Τα παράλια του Αργολικού είναι απόκρημνα στο τμήμα της νότιας Αργολίδας και Αρκαδίας και ομαλά στην βόρεια πλευρά του, που συναντά τον κάμπο του Άργους. Οι σημαντικότερες πόλεις και οικισμοί στα παράλια του Αργολικού κόλπου είναι το Ναύπλιο, το Τολό, το Βιβάρι, το Δρέπανο, η Κάντια ,τα Ίρια ,το Πορτοχέλι, η Ερμιόνη , η Κοιλάδα, η Νέα Κίος, οι Μύλοι, το Κιβέρι, το Ξηροπήγαδο, το Παράλιο Άστρος, ο Άγιος Ανδρέας, το Αρκαδικό Χωριό, ο Τυρός, και το Λεωνίδιο. Μέσα στον Αργολικό κόλπο υπάρχουν μικρά νησιά και αρκετές νησίδες. Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι οι Ψηλή, η Πλατειά και η Ρόμβη, που και οι τρεις βρίσκονται δίπλα στις ακτές της Αργολίδας. Στην έξοδο του Αργολικού κόλπου βρίσκονται και οι Σπέτσες του Αργοσαρωνικού.

Ο Αργολικός κόλπος αποτέλεσε το κέντρο του προϊστορικού πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο, καθώς στα παράλια του αναπτύχθηκαν ορισμένες από τις πιο σημαντικές κοινωνίες της προϊστορικής Ελλάδας, όπως η πόλη της Λέρνας και η κοινωνία του Σπηλαίου Φράγχθι.

Σημείωση


Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για τον Αργολικό κόλπο παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 2ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-130, που καλύπτει τον Αργολικό Κ. μέχρι τη θάλασσα Ερμιόνης (Βορειοανατολικά).
Κατηγορίες: Κόλποι της Αργολίδας | Κόλποι της Αρκαδίας | Κόλποι της Αττικής | Κόλποι της Πελοποννήσου | Κόλποι της Ελλάδας | Κόλποι του Αιγαίου Πελάγους | Γεωγραφικοί σχηματισμοί της Αργολίδας | Γεωγραφικοί σχηματισμοί της Πελοποννήσου | Γεωγραφικοί σχηματισμοί της Αρκαδίας | Γεωγραφικοί σχηματισμοί των Νήσων | Γεωγραφικοί σχηματισμοί της Αττικής


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:08:19 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.