Αρίστων (του Αριστοκλή)



Αρίστων (του Αριστοκλή)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Δημότης (αρχ. Αττική)Κολλυτός[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Περίοδος ακμής5ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠερικτιόνη
ΤέκναΠλάτων
Αδείμαντος του Κολλυτού
Γλαύκων
Πωτώνη

O Αρίστων, (αρχ. ελλ. Ἀρίστων, θάνατος: 424 π.Χ.) γιος του Αριστοκλή, (εκ της Ηλιουπόλεως) ήταν ο πατέρας του έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, του Αδειμάντου, του Γλαύκοντος και της Πωτώνης.[2] Ο θρύλος λέει πως ήταν απόγονος του Κόδρου, αρχαίου βασιλιά των Αθηνών.[3] Ο Διογένης ο Λαέρτιος Σπεύσιππος και άλλων, σχετίζει μία ιστορία όπου "ο Αρίστων έκανε βίαιο έρωτα στην Περικτιόνη, έπειτα στο άνθος της, και απέτυχε να την κερδίσει" και ότι "όταν έπαυσε να προσφέρει βία, ο Απόλλωνας του εμφανίστηκε σε ένα όνειρο, στο οποίο δεν την κακομεταχειρίστηκε μέχρι που γεννήθηκε το παιδί της".[4] Ο Αρίστων πέθανε όταν ο Πλάτωνας ήταν ακόμα αγόρι και τότε η Περικτιόνη παντρεύτηκε τον Πυριλάμπη, ένα φίλο του Αθηναίου πολιτικού, Περικλή.[5] Λέγεται ο Αρίστων ήταν ο πρώτος δάσκαλος του Πλάτωνος στη γυμναστική.

Παραπομπές


  1. Johannes Kirchner: «Prosopographia Attica» . (λατινική γλώσσα) Prosopographia Attica. Βερολίνο. 1901.
  2. Diogenes Laërtius, iii. 4
  3. Diogenes Laërtius, iii. 1
  4. Diogenes Laërtius, iii. 2
  5. Plato, The Republic, Trans. G.M.A. Grube, Cambridge: Hackett, 1992. viii

Πηγές





Κατηγορίες: Αρχαίοι Αθηναίοι | Πλάτων


Ημερομηνια: 16.03.2021 12:09:24 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.