Απόστολος ΜατθαίοςΜατθαίος ο Τελώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Ισραήλ
Θάνατος74
Αιθιοπία
ΚατοικίαΚαπερναούμ
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου21 Σεπτεμβρίου (Καθολική Εκκλησία)[1] και 16 Νοεμβρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφοροεισπράκτορας
ιερέας
publican
Οικογένεια
Γονείςmi pana el ramus
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑπόστολοι
 Σχετικά πολυμέσα
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι Δώδεκα Απόστολοι
Οι πρώτοι δώδεκα μαθητές του Χριστού
Τμήμα μιας σειράς λημμάτων
Οι τέσσερις Ευαγγελιστές
Κύρια λήμματα
Σχετικά λήμματα

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος ή Λευί,[2] είναι ένας από τους αποστόλους, μαθητής του Ιησού Χριστού. Καταγόταν από την Γαλιλαία και εργαζόταν ως τελώνης, δηλ. φοροεισπράκτορας. Κάποια ημέρα που ο Ιησούς περνούσε από την Καπερναούμ, όπου ο Ματθαίος κατοικούσε, τον είδε και γνωρίζοντας την ψυχή του ζήτησε να Τον ακολουθήσει. Ο Ματθαίος χωρίς δεύτερη σκέψη άφησε την εργασία του και από τότε ήταν δίπλα Του.

Η πορεία του Αποστόλου Ματθαίου ήταν μεγάλη αφού κήρυττε για δώδεκα χρόνια μετά την Πεντηκοστή στην Παλαιστίνη και έπειτα κήρυξε σε άλλα έθνη για την διάδοση του Χριστιανισμού. Στον Απόστολο Ματθαίο αποδίδεται η συγγραφή του πρώτου Ευαγγελίου, που φέρει και το όνομά του.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή και τη δράση του Ματθαίου. Αν και μεταγενέστερες παραδόσεις μιλούν για μαρτυρικό θάνατο στην πυρά ή εκτέλεση με ξίφος, η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή του Ηρακλείωνα την οποία παραθέτει ο Κλήμης Αλεξανδρείας και αναφέρει ότι ο Ματθαίος πέθανε από φυσικό θάνατο[3].

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου. Θεωρείται άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

Πίνακας περιεχομένων

Αγιογραφία


Η αγιογράφηση του Ευαγγελιστή Ματθαίου, όπως και των άλλων τριών ευαγγελιστών, φέρεται σ΄ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κόγχες που δημιουργούνται στη βάση των τεσσάρων τόξων επί των οποίων στηρίζεται ο τρούλος των εκκλησιών.

Απολυτίκιο Ματθαίου


"Απόστολε Άγιε και Ευαγγελιστά Ματθαίε,
πρέσβευε των ελεήμονι Θεώ,
ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη
ταις ψυχαίς ημών".

Υποσημειώσεις


  1. «Calendarium Romanum» (λατινική γλώσσα) Βατικανό. 1969. σελ. 30.
  2. ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (11-3-2014) imconstantias.org.cy Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine.
  3. Στρωματείς 4.9

Βιβλιογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Κατηγορίες: Δώδεκα Απόστολοι | Χριστιανοί άγιοι από την Καινή Διαθήκη | Πρόσωπα της Καινής Διαθήκης | Άγιοι της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας


Ημερομηνια: 15.03.2021 10:58:32 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.