Αππιανός


(Ανακατεύθυνση από Αππιανός_Αλεξανδρεύς)


Αππιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση95 (περίπου)
Αλεξάνδρεια
Θάνατος165 (περίπου)[1][2]
Ρώμη
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
αρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
συγγραφέας
δικηγόρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαProcurator
 Σχετικά πολυμέσα

Ο Αππιανός (Αππιανός Αλεξανδρεύς) ήταν Ρωμαίος ιστορικός ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε γύρω στο 95 στην Αλεξάνδρεια. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας. Ανέλαβε διοικητικά αξιώματα στη γενέτειρα του και αργότερα, εγκατεστημένος στη Ρώμη, άσκησε καθήκοντα συνηγόρου σε δίκες ενώπιον των αυτοκρατόρων και προάχθηκε μετά το 147 σε αυτοκρατορικό επίτροπο στην Αίγυπτο. Πέθανε περίπου το 165.

Έγραψε τη ρωμαϊκή ιστορία από την εποχή του Αινεία μέχρι τις μέρες του, με τίτλο Ρωμαϊκά. Το έργο του αποτελείται από 24 βιβλία. Διαίρεσε την ιστορία κατά έθνη με τη χρονολογική σειρά που κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους. Η μόνη εξαίρεση είναι τα βιβλιά 13-17 που αναφέρονται στους εμφυλίους πολέμους.

Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι[3]:

 1. Εποχή των βασιλιάδων
 2. Ιταλική
 3. Σαυνιτική
 4. Κελτική
 5. Σικελική και νησιωτική
 6. Ιβηρική
 7. Αννιβαϊκή
 8. Λιβυκή (Καρχηδονική και Νουμιδική)
 9. Μακεδονική και Ιλλυρική
 10. Ελληνική και Ιωνική
 11. Συριακή[4]
 12. Μιθριδάτειος
 13. Εμφυλίων
 14. Αιγυπτιακών
 15. Εκαντοαετία
 16. Δακική
 17. Αράβιος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


 1. www.nationaltrustcollections.org.uk/results?Maker=Appianus+of+Alexandria+%2895-c.165%29 .
 2. www.epdlp.com/escritor.php?id=11801 .
 3. A. Lesky (μτφ. Αγαπητός Γ. Τσοπανάκης), Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, 5η έκδ., Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 1981, σ. 1157
 4. Η "Παρθική", που έχει προσαρτηθεί στο σημείο αυτό στα χειρόγραφα, είναι μια βυζαντινή προσθήκη, που οφείλεται στο ότι ο ίδιος ο Αππιανός (11, 51. 14, 18, 17. 65) είχε σκοπό να γράψει μια παρθική ιστορία. A. Lesky (ό.π.)Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί | Ρωμαίοι ιστορικοί


Ημερομηνια: 16.03.2021 01:27:48 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.