Απολλώνιος ο ΔύσκολοςΑπολλώνιος ο Δύσκολος
Γέννηση2ος αιώνας
Αλεξάνδρεια
Θάνατος2ος αιώνας
Αλεξάνδρεια
Ιδιότηταγραμματικός
ΤέκναΑίλιος Ηρωδιανός
Σημαντικά έργαOn syntax

Ο Απολλώνιος ο Δύσκολος ήταν σημαντικός αρχαίος Έλληνας γραμματικός από την Αλεξάνδρεια, που έζησε κατά τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο θεμελιωτής του συντακτικού. Πατέρας του ήταν ο Μνησίθεος ο Αλεξανδρεύς.

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια, ενώ ταξίδεψε και έζησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στη Ρώμη. Αξιόλογες θεωρούνται οι παρακάτω εργασίες του Απολλωνίου, οι οποίες σώθηκαν:

Οι παρακάτω εργασίες του χάθηκαν:

Το Περί συντάξεως εξέδωσε ο Αδαμάντιος Κοραής, ενώ κατά τη βυζαντινή και τη μετέπειτα εποχή θεωρήθηκε από τα βασικότερα έργα για την κατανόηση συντακτικών θεμάτων.

Ο Απολλώνιος υποστήριζε ότι η γραμματική είναι τέχνη. Οι απόψεις του δημιούργησαν σχολή και ο γιος του, Αίλιος Ηρωδιανός «ο Τεχνικός», συνέχισε τις εργασίες του. Το επώνυμο «Δύσκολος» δόθηκε στον Απολλώνιο είτε επειδή ήταν κακότροπος στον χαρακτήρα, είτε επειδή τα συγγράμματά του ήταν δυσκολονόητα. Μία τρίτη ερμηνεία είναι ότι είχε ιδιαίτερη ευχέρεια στο να επιλύει περίπλοκα γραμματικά και συντακτικά προβλήματα.

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κατηγορίες: Αρχαίοι Έλληνες γραμματικοί


Ημερομηνια: 27.03.2021 07:20:25 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.