Αντρέ ΚαμπράΑντρέ Καμπρά
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
André Campra (Γαλλικά)
Γέννηση4  Δεκεμβρίου 1660[1][2][3][4][5]
Αιξ-αν-Προβάνς
Θάνατος29  Ιουνίου 1744[1][6][7][2][3][8][4][5]
Βερσαλλίες[9]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ιδιότητασυνθέτης, χορογράφος και τσεμπαλίστας[10]
Κίνημαμπαρόκ μουσική
Είδος τέχνηςόπερα
Καλλιτεχνικά ρεύματαμπαρόκ μουσική
Σημαντικά έργαL'Europe galante, Les fêtes vénitiennes και Alcine
 Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Αντρέ Καμπρά (André Campra, βαπτίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 166029 Ιουνίου 1744) ήταν Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Έγραψε αρκετές όπερες, θρησκευτική μουσική, ενώ θεωρείται ο «πατέρας» της όπερας-μπαλέτου.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία


Γιος του Ζαν-Φρανσουά, βιολιστή και χειρουργού ιταλικής καταγωγής και της Λουίζ Φαμπρύ, ο Καμπρά γεννήθηκε πιθανότατα στο Αιξ-αν-Προβάνς. Έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του και το 1674 έγινε χορωδός στον Άγιο Σώστη του Αιξ-αν-Προβάνς. Τέσσερα χρόνια αργότερα αρχίζει εκκλησιαστικές σπουδές, τις οποίες και ολοκληρώνει το 1681, έχοντας την ίδια χρονιά επιπληχθεί για τη συμμετοχή του σε θεατρικές παραστάσεις χωρίς την άδεια των ανωτέρων του.

Από το 1694 έως το 1700 διευθύνει τη χορωδία στην Παναγία των Παρισίων· μια παρόμοια θέση είχε προηγηθεί στις πόλεις Αρλ και Τουλούζη. Φημολογείται πως εισήγαγε τη χρήση του βιολιού στην θρησκευτική μουσική του Παριζιάνικου καθεδρικού ναού, το οποίο την εποχή του θεωρήθηκε πολύ τολμηρό, καθώς οι εκκλησίες δεν είχαν θέση για «όργανα του δρόμου».

Περί το 1697 στράφηκε στο θέατρο, μελοποιώντας ορισμένα έργα· η έκδοσή τους ωστόσο έγινε υπό το όνομα του αδελφού του, αποφεύγοντας έτσι να διακινδυνέψει τη θέση του στην εκκλησία. Εν τέλει, το 1700, παραιτείται από μουσικός διευθυντής της Παναγίας των Παρισίων και επικεντρώνεται στη θεατρική μουσική. Η υποδοχή ήταν κάθε άλλο παρά χλιαρή και πέντε χρόνια μετά ήδη θεωρείται διάσημος. Στα 1720 επιστρέφει στη σύνθεση εκκλησιαστικής μουσικής και παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλη φήμη, το εισόδημά του παραμένει χαμηλό. Δύο χρόνια αργότερα διορίζεται μουσικός διευθυντής του Πρίγκηπα του Κοντί -ένα πόστο όμως που δεν θα διαρκέσει πολύ. Το 1723 αναλαμβάνει τη μουσική υποδιεύθυνση στο Βασιλικό Παρεκκλήσιο των Βερσαλλιών και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1730, γίνεται γενικός επιθεωρητής της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής.

Το σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η όπερα-μπαλλέτο "L'Europe galante" (Η ευγενής Ευρώπη), ένα μουσικό είδος που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του μελοδράματος με αυτά μιας χορευτικής παράστασης.

Κυριότερη εργογραφία


Όπερες

Καντάτες

Θρησκευτικά έργα

Πηγές


Εξωτερικοί σύνδεσμοιΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα André Campra της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0 . (ιστορικό/συντάκτες ).Κατηγορίες: Γάλλοι συνθέτες | Συνθέτες όπερας | Συνθέτες του Μπαρόκ


Ημερομηνια: 27.03.2021 11:26:26 CET

πηγή: Wikipedia (συγγραφείς [ιστορία])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

αλλαγές: Όλες οι εικόνες και τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης που σχετίζονται με αυτές, καταργήθηκαν. Μερικά εικονίδια αντικαταστάθηκαν από το FontAwesome-Icons. Ορισμένα πρότυπα καταργήθηκαν (όπως "άρθρο χρειάζεται επέκταση) ή εκχωρήθηκαν (όπως" hatnotes "). Τα μαθήματα CSS καταργήθηκαν ή εναρμονίστηκαν.
Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι της Wikipedia που δεν οδηγούν σε άρθρο ή κατηγορία (όπως "Redlinks", "links to the edit page", "links to portal") καταργήθηκαν. Κάθε εξωτερικός σύνδεσμος έχει ένα επιπλέον εικονίδιο FontAwesome. Εκτός από μερικές μικρές αλλαγές του σχεδιασμού, καταργήθηκαν τα μέσα πολυμέσων, οι χάρτες, τα πλαίσια πλοήγησης, οι εκφωνούμενες εκδόσεις και οι μικρο-μορφοποιήσεις Geo.

Παρακαλώ σημειώστε: Επειδή το δεδομένο περιεχόμενο λαμβάνεται αυτόματα από τη Wikipedia τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια μη αυτόματη επαλήθευση ήταν και δεν είναι δυνατή.
επικοινωνήστε μαζί μας: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
δείτε επίσης: νομική ειδοποίηση & πολιτική απορρήτου.